AMSTERDAM - Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft het opgenomen voor de onbeschofte Kazachstaanse journalist Borat. In het jaarlijkse mensenrechtenrapport van het ministerie wordt Kazachstan verweten dat het de satirische website van Borat heeft gesloten.

Borat is een typetje van de Britse komiek Sacha Baron Cohen.

De Kazachstaanse regering trok de aan Baron Cohen verstrekte domeinextensie .kz in, omdat de content van de website aanstoot zou geven, aldus het rapport. De regering van de Centraal-Aziatische, oud- sovjetrepubliek beperkt op allerlei wijzen de meningsuiting van haar burgers, onder meer door e-mails en internetactiviteit in de gaten te houden, stelt het rapport.

Baron Cohen kreeg een Golden Globe voor zijn acteerwerk in de pseudo-documentaire Borat: Cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan.

Weerstand

De film was een hit maar riep ook weerstand op. Baron Cohen maakte in de film zowel de Kazachen als de Amerikanen belachelijk. Kazachen drinken volgens hem paardenpis, schieten graag honden dood en kijken niet neer op verkrachting en incest.