DEN HAAG - Hij was lange tijd de spil van de campagne. Het leek er op dat de 50-jarige SP-leider Emile Roemer wel eens kans zou maken om VVD-leider en premier Mark Rutte uit het Torentje te zetten.

De kiezers waren gecharmeerd van de gezellige Brabander, die sinds 2,5 jaar aan het hoofd staat van de SP.

De laatste weken van de campagne kwam Roemer echter steeds meer langs de zijlijn te staan. Op het hoogtepunt had hij in de peilingen 38 zetels. Maar na half augustus zette de daling in.

PvdA-leider Diederik Samsom wist veel kiezers bij de SP weg te trekken en stoomde op als grootste uitdager van Rutte. Uiteindelijk kwam Roemer woensdag in de exitpoll slechts uit op 15 zetels, net zoveel als de SP er nu heeft.

Positief

Roemer beoordeelde de peilingen altijd positief. ''We gaan van 15 naar 26 zetels; welke partij kan zeggen dat ‘ie zo aan het groeien is’’, sprak Roemer nog tijdens het Noordelijk Lijsttrekkersdebat, dat begin september werd gehouden.

Ook de afgelopen dagen stelde Roemer steeds dat er sprake zou zijn van een prachtig resultaat als de peilingen blijken te kloppen.

De stemming rond de SP begon om te slaan toen hij zich uitsprak tegen een eventuele Europese boete als Nederland het begrotingstekort te groot zou laten worden. Zo'n boete zou de SP-leider niet betalen: ''over my dead body'', stelde hij. Het kwam hem op veel kritiek te staan.

Verbijsterd

Daarna werd hij in het 'premiersdebat' van RTL4 door Rutte uit het veld geslagen. Roemer wilde uitleg van de VVD-leider waarom hij het eigen risico in de zorg verhoogt, waarop Rutte antwoordde dat niet te gaan doen. Roemer reageerde verbijsterd en stelde dat Rutte loog. De klap van Rutte kwam hij echter niet meer te boven.

Roemer kwam de afgelopen dagen dan ook meer en meer langs de zijlijn te staan. Hij daagde Samsom meermalen uit een links blok te vormen, maar kreeg nul op het rekest. Rutte ging in het weekend voor de verkiezingen nog in debat met Roemer, maar zag duidelijk geen uitdaging meer in de SP'er. Roemer mocht alle zinnen afmaken en Rutte hield simpelweg zijn eigen verhaal.

Lees hier interviews met alle lijsttrekkers