AMSTERDAM -  De PvdA wist minder kiezers vast te houden dan de VVD, maar snoepten meer zetels weg van concurrenten dan de VVD heeft gedaan, blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond.

Driekwart van de mensen die in 2010 op de PvdA stemden deden dat dit jaar weer. 78 procent van de VVD-kiezers bleek honkvast. De PvdA wint vooral stemmen bij voormalige kiezers van Groenlinks (drieëndertig procent), D66 (achttien procent) en de SP (vijftien procent).

Een kwart van de mensen die in 2010 op de PVV stemden zijn overgestapt naar de VVD, onder kiezers van het CDA heeft zeventien nu voor de liberalen gekozen.

Strategische stemmers

Volgens De Hond hebben de strategische stemmers een duidelijk stempel gedrukt op de einduitslag. 35 van de PvdA-stemmers had eigenlijk op een andere partij willen stemmen. Van hen had tweeënzestig procent een voorkeur voor de SP, twaalf voor D66 en twaalf procent voor GroenLinks.

Van alle VVD-kiezers koos een kwart strategisch. Van deze groep had 45 procent eigenlijk een voorkeur voor de PVV, twintig procent voor het CDA en achttien voor D66.