NU.nl sprak in aanloop naar de verkiezingen met verschillende organisaties uit het zorg-, arbeid-, onderwijs en woonveld. Waar moet de politiek na de verkiezingen volgens hen op inzetten?

Economie

"De SP heeft het poldermodel kapot gemaakt. Ze hebben heel bewust en op ernstige wijze door een oorlog binnen de FNV te ontketenen het overlegmodel beschadigd."

Interview Bernard Wientjes, werkgeversvereniging VNO-NCW

"Dat cultuuraspect van veel te lang om de hete brij heen hangen in Den Haag, dat probeer ik te veranderen. Het kabinet-Rutte was zo inconsequent als de pest."

Interview Ton Heerts, FNV in Beweging

"Het belang van het ondernemerschap, daar moet het over gaan tijdens de verkiezingen. Het is de enige remedie om hoge zorgkosten te kunnen financieren en hogere schulden te vermijden."

Interview Hans Biesheuvel, MKB-Nederland

"Ik hoor de politici nu al zeggen: dat gepraat in de vakbeweging. Alsof de politiek op dit moment met oplossingen komt! Het wordt gezegd met een zekere fermheid en stoerheid die ik misplaatst vind."

Interview Jaap Smit, CNV

Zorg

"Veel discussies over de zorg horen niet thuis in de Tweede Kamer. Het heeft geen zin dat er een Kamerdebat wordt aangevraagd over een probleemgeval in een ziekenhuis in Dokkum, dat gaat alleen om politiek scoren. Politici zouden eens wat vaker moeten zeggen: daar zijn we niet van."

Interview Steven van Eijck, Landelijke Huisartsen Vereniging

"De rekening wordt via een hoger eigen risico en eigen bijdrage door de politiek bij de patiënt neergelegd. Terwijl in de werkelijkheid er veel betere zorg geleverd kan worden zonder dat het veel duurder is."

Interview Wilna Wind, patiëntenfederatie NPCF

Woningmarkt

"Na de verkiezingen moeten de plannen uit het Lenteakkoord over de woningmarkt direct in de prullenmand. Als ze doorgaan wordt er voor 100 miljard aan particulier vermogen verdampt. Dit is zeer slecht voor de woningmarkt."

Interview Rob Mulder, Vereniging Eigen Huis

Onderwijs

"De partijen zeggen in hun programma’s allemaal dat onderwijs heel belangrijk is en dat er in geïnvesteerd moet worden. Dat in het onderzoek de toekomst van Nederland ligt. Maar als het puntje bij paaltje komt dan blijkt dit niet zo’n grote waarheid te zijn als je zou denken."

Interview Sijbolt Noorda, Vereniging van Universiteiten

"We zijn achterop geraakt. Nederland kan niet concurreren op de prijs van arbeid en producten, want we hebben goede inkomens, ook aan de onderkant. Dat betekent dat we op kwaliteit en innovatie moeten concurreren en dus moeten investeren daarin."

Interview Thom de Graaf, HBO-Raad

Natuur

"De natuur is de vijand van de economie, dat is het beeld dat de afgelopen twee jaar ontstaan is." Het kabinet-Rutte zette de verhouding natuur en landbouw op spel, zo stelden Natuurmonumenten, de 12 Landschappen , Dierenbescherming en LTO Nederland in een gezamenlijk interview.

Interview natuurorganisaties