HILVERSUM - De combinatie van televisie, internet en sociale media vormt het geheim van de aandacht voor de verkiezingen op 12 september.

''De televisie is de aanjager van veel nieuws en alle belangstelling", zegt Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws. ''Alles wat op tv gebeurt en door politici wordt gezegd, wordt via Twitter, Youtube en websites verder versterkt. Het politieke nieuws kan niemand meer ontgaan."

Taselaar zegt dat de televisie als medium een vliegwieleffect heeft voor het politieke nieuws. Dat zal volgens hem dinsdagavond ook weer zo zijn. Dan gaan acht lijsttrekkers in het RTL-programma Wat kiest Nederland? in Carré met elkaar in debat over de economie.

Spin-off

''Er is deze verkiezingen nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar het premiersdebat heeft een enorme spin-off gekregen op websites en Twitter", zegt Taselaar. ''Dat betekent dat veel meer dan de twee miljoen kijkers naar dat debat de politieke boodschappen hebben meegekregen."

Taselaar vindt niet dat de tv politici kan maken of breken. ''Dat doen ze zelf. Diederik Samsom koos ervoor om in het premiersdebat rustig te blijven en zich niet in het lijf-aan-lijfgevecht te mengen. Dat beeld is in de spin-off aan verhalen op internet in zijn voordeel gaan werken."

Volgens communicatiespecialist Frits Huffnagel, voormalig lid van het campagneteam van de VVD, is de combinatie van televisie en sociale media "goud waard". ''Die macht neemt alleen maar toe, want je bereikt er jong en oud mee", zegt hij.

De Hond

Marktonderzoeker Maurice de Hond bevestigt het grote belang van televisie in deze verkiezingsstrijd. "Dat is heel lang zo, maar de trend is dat politici meer dan ooit hun campagne op de televisie afstemmen."

''Samsom is een relatief nieuw gezicht voor de kiezers", verduidelijkt de opiniepeiler. ''Nieuwe lijsttrekkers moet je eerst nog leren kennen en dat gaat het snelst op televisie. Roemer kenden we al, Samsom nog niet. Hij is de grote verrassing."

Invloed

Het RTL-debat van dinsdagavond kan eveneens grote invloed hebben op de stemvoorkeur. Volgens De Hond heeft 35 tot 40 procent van de mensen die zeker naar de stembus gaan, zijn voorkeur nog niet bepaald.

''De televisie gaat dat voor een deel in de slotweek bepalen", verwacht De Hond. ''Dan komt de vraag op tafel wat de volgende coalitie zou moeten zijn. De linkse kiezer krijgt de vraag: Als ik Rutte wil tegenhouden, stem ik dan Roemer of Samsom? Het is dus nog lang niet beslist."

Bij het Carré-debat vanavond op RTL-4 kijken een aantal debat-experts van Debatrix op NU.nl live mee en geven commentaar: Welke strategieën gebruiken de lijsttrekkers, hoe reageren ze op elkaar, wat spreekt er uit hun lichaamstaal. Volg het liveblog via het second screen van NU.nl.