AMSTERDAM - De lijsttrekkers en kandidaat-premiers hebben zich beter dan ooit tevoren voorbereid op de komende verkiezingen van 12 september.

Hun statements in debatten en mediaoptredens zijn zorgvuldig ingestudeerd. En hun kleding is steeds met zorg gekozen, passend bij de gelegenheid. Niet voor niets droegen de lijsttrekkers in het premiersdebat van RTL een donker pak, wit overhemd en blauwe das.

Dat stelt oud-journalist en mediatrainer Maritte Braspenning (49), voorheen werkzaam bij onder meer KRO’s Brandpunt. Zij schreef het in april dit jaar verschenen boek ‘Presenteren, professionals aan het woord’, dat gaat over de kunst om authentiek en ontspannen op het publiek over te komen.

Braspenning traint politici en ‘captains of industry’ met het oog op publieke optredens.

Wat valt u op in de huidige campagne?

''Dat de verkiezingen veel meer dan in het verleden zijn geprofessionaliseerd. Er is heel goed getraind, dat kon je in het premiersdebat wel zien. Er werd veel over mensen en concrete verhalen gesproken en geloof me - dat is allemaal goed ingestudeerd."

Maar in de Verenigde Staten doen de presidentskandidaten dat toch al 20 jaar?

''Klopt, maar we gaan het hier ook steeds beter doen. Iets dat er gemakkelijk uitziet, is altijd het gevolg van een goede training. Het overbrengen van een overtuigende boodschap begint bij een goede presentatie."

Hoe deden de premierskandidaten het in het debat van afgelopen zondag?

''Ze waren allemaal wat gespannen, maar overduidelijk goed voorbereid. Ze droegen alle vier een klassiek donker pak, wit overhemd en een blauwe das. Zelfs Emile Roemer. Dat past bij het beeld dat je bij de minister-president hebt. Die draagt een pak en straalt rust en gezag uit."

Werden er fouten gemaakt?

''Je zag dat Roemer nerveuzer was dan gewoonlijk. Hij moet trouwens de volgende keer een rode stropdas dragen, dat past beter bij hem. Roemer kwam ditmaal niet goed uit de verf, zeker niet in de tweestrijd met Rutte. Dan zie je dat Rutte een betere debater is. En Geert Wilders vond ik agressief. Zo trek je geen nieuwe kiezers. Wilders moet vertellen waar hij vóór is, want zijn negatieve boodschap valt niet meer op."

Bent u het ermee eens dat Diederik Samsom (PvdA) is uitgeroepen tot winnaar van het debat?

''Ja. Hij straalde rust uit en kon de middenpositie in het debat claimen. Bij Samsom zie je ook die voorbereiding. Hij heeft wat meer haar laten groeien, want een kaal hoofd komt wat harder over. Iedereen kent zijn actieverleden. Hij is een harde debater, maar moet natuurlijk ook uitstralen dat hem de aanpak van de economische crisis en de werkloosheid kan worden toevertrouwd. Wat meer haar op zijn hoofd maakt hem ook wat zachter."

Hoe belangrijk is mediatraining en voorbereiding?

''Ik juich dat van harte toe. Je moet aan de kiezers soms in 20 seconden of in anderhalve minuut een overtuigend verhaal kunnen vertellen. Maar soms heb je de gelegenheid om in hooguit één zin je standpunt duidelijk te maken. Als de problematiek goed in je hoofd zit en je bent voorbereid, dan lukt dat met een kort statement."

Krijgen we op die manier geen plastic politici?

 ''Nee hoor. Met goede preparatie kun je ook authentiek en ontspannen blijven. Ik vond de lijsttrekkers in het premiersdebat gespannen, maar wel naturel. Ranomi wint Olympisch goud ondanks de wedstrijdspanning en ook dat is het gevolg van een goede voorbereiding. En de verkiezingen zijn tenslotte de Olympische Spelen voor politici."

Interview met Braspenning:

Uitgebreide profielen van alle lijsttrekkers

Alles over de aanstaande verkiezingen