Lang niet alle Nederlanders wisten wie hij was toen hij in oktober 2010 fractievoorzitter van het CDA werd. Zijn naam hielp ook niet echt mee.

Sybrand van Haersma Buma. Het duurt wel even voordat je dat in je geheugen hebt geprent.

Maar bij ingewijden gold hij al enkele jaren als een belangrijk Tweede Kamerlid. ''Hij speelde lang een rol op de achtergrond’’, zegt Pieter Heerma. ''Maar intern was wel bekend hoe goed hij was."

Heerma, eerder voorlichter van de CDA-fractie en nu campagneleider bij de verkiezingen en kandidaat-Kamerlid, was dan ook niet verrast toen Van Haersma Buma eind juni met een ruime meerderheid tot CDA-lijsttrekker werd gekozen.

Hetzelfde geldt voor vicepremier Maxime Verhagen, de man die aanvankelijk werd gezien als de nieuwe nummer één bij de christendemocraten na het vertrek van Jan Peter Balkenende. In januari van dit jaar liet Verhagen weten die rol niet te ambiëren. In april viel het kabinet, waardoor het aanwijzen van een lijsttrekker en partijleider noodzakelijk werd.

Kandidaat

Verhagen zag Van Haersma Buma (die op verkiezingsaffiches kortweg Buma heet) meteen als de geijkte kandidaat.

''Hij is degelijk, betrouwbaar, heeft kennis van zaken en beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Saai? Sybrand gaat niet voor de popiejopieprijs, maar ik ben niet verbaasd dat hij bij de lijsttrekkersverkiezing veel mensen achter zich heeft gekregen. Hij heeft getoond over leiderschap te beschikken. Hij zegt eerlijk waar het op staat en komt niet met holle retoriek. Popiejopiegedrag is niet maatgevend voor politiek leiderschap."

Droge humor

Volgens Heerma valt het ook wel mee met de vermeende saaiheid van de nieuwe CDA-leider. Hij wijst op het relativeringsvermogen en de droge humor waarover Buma beschikt.

Dat hij nog wat minder bekend is dan sommige andere lijsttrekkers kan ook positief uitpakken, meent de campagneleider. ''Kijk maar Emile Roemer van de SP. Een positie als nieuwkomer heeft ook voordelen.’’

Verhagen noch Heerma kan (of wil) zwakke punten noemen bij de CDA-lijsttrekker. Na heel lang nadenken zegt Heerma: ''Zijn grote verantwoordelijkheidsgevoel maakt dat hij altijd maar doorgaat, dag en nacht. Hij vraagt heel veel van zichzelf.’’ Maar bij nader inzien betwijfelt Heerma of je dat een zwak punt mag noemen.

Fries

Buma’s verantwoordelijkheidsbesef hangt volgens de campagneleider nauw samen met diens afkomst. De Fries (Workum, 30 juli 1965, Kamerlid sinds 2002) stamt uit een geslacht van burgemeesters.

Zijn opa vervulde die functie bij het begin van de oorlog in Wymbritseradeel. In 1941 werd hij door de Duitsers opgepakt omdat hij weigerde koningin Wilhelmina af te zweren als zijn wettige vorstin. Hij overleed uiteindelijk in concentratiekamp Neunengamme.

Zelf beschrijft Buma deze gebeurtenis op de eerste pagina’s van zijn boekje Samen kunnen we meer. Volgens hem is de vanzelfsprekendheid waarmee vroeger thuis werd gesproken over verantwoordelijkheid en inzet voor anderen, bepalend voor hem geweest. ''Wat je eenmaal begint, dat maak je af."

Peilingen

Buma's aantreden als CDA-lijsttrekker komt niet op een ideaal moment. De partij, die nog geen 20 jaar terug 54 zetels had, haalt er nu volgens de peilingen nog maar circa 15. Moet de nieuwe partijleider vrezen voor een spoedig debacle?

Maxime Verhagen zou niet weten waarom. ''Het CDA heeft het moeilijk in een versnipperd politiek landschap. Dat geldt ook voor de andere middenpartijen. 54 zetels haalt geen enkele partij meer. Maar middenpartijen als het CDA blijven onmisbaar om de broodnodige compromissen te sluiten."