Mark Rutte is zelden op een slecht humeur te betrappen. Althans in het openbaar.

Naaste medewerkers weten maar al te goed hoezeer de VVD-leider uit zijn slof kan schieten als zaken hem niet zinnen. Wie net op dat moment zijn pad kruist, kan de wind van voren verwachten.

Maar kritiek en fouten lijken zijn onbezorgde karakter niet aan te tasten. Hij kwam vorig jaar flink onder vuur door een misrekening van 50 miljard euro na afloop van een Europese top, maar Rutte vond dat er nu ook weer niet te zwaar aan getild moest worden. Hij bood zijn excuses aan voor de verwarring.

Van de ophef in binnen- en buitenland over het Polen-meldpunt van de PVV kon Rutte eveneens niet onder de indruk raken. Hij hield staande dat het partijen vrij staat om zo'n website te beginnen en dat hij echt wel zijn ongenoegen kenbaar zou maken als PVV-leider Geert Wilders te ver zou gaan.

Premier

In zijn 2 jaar als premier van een minderheidskabinet dat gedoogd werd door de PVV, is er vaker een beroep gedaan op het pragmatisme van Rutte.

Voor het eerst sinds 1918 was er weer een liberale premier en de VVD wilde die kans niet onbenut laten.

De overheidsfinanciën moesten hoe dan ook op orde. Dan maar in zee met een gedoogpartij die weliswaar de nodige kopzorgen bezorgde, maar die wel bereid was een bezuinigingspakket van 18 miljard euro mee uit te voeren.

En van de doelstelling dat er gesnoeid moest worden om de economie uiteindelijk te laten groeien, week Rutte vervolgens niet meer af, ondanks fel protest vanuit oppositie en samenleving.

''Focus en doorzettingsvermogen'', kenschetst Edith Schippers, minister en nummer 2 bij de VVD, dan ook als de belangrijke eigenschappen van Rutte, naast leiderschap en charme.

Populariteit

Ruttes populariteit lijkt niet veel geleden te hebben onder kritiek of protest. De VVD'er heeft krassen opgelopen maar zijn positieve start in oktober 2010 als premier, in meerdere opzichten een tegenhanger van voorganger Jan Peter Balkenende, hielp Rutte en de VVD langere tijd aan gunstige peilingen.

Rutte bleef ook als premier ontspannen, bleef zijn stamkroeg bezoeken, pakte op zaterdag in woonplaats Den Haag een terrasje of danste op festival Dance Valley.

Unilever

Rutte (14 februari 1967) kwam in 2002 in de politiek na een studie geschiedenis in Leiden en een loopbaan bij Unilever. Hij was staatssecretaris van Sociale Zaken en van Onderwijs. Al sinds zijn entree op het Binnenhof gold Rutte als groot talent.

In 2006 wist hij de macht binnen de partij te grijpen na een verwoede strijd met Rita Verdonk. Nadat de eenheid binnen de VVD was hersteld, leidde Rutte de partij naar de verkiezingswinst in 2010, met een zetel meer dan de PvdA.

Rutte liet vervolgens weer zijn pragmatische kant zien. Waar hij als staatssecretaris nog koerste op een meer sociaal-liberale koers om zo de VVD te ontdoen van haar bekakte Wassenaars imago, timmerde Rutte nu met CDA en PVV een akkoord in elkaar waar rechts Nederland volgens hem zijn vingers bij zou aflikken.

Chagrijnige Rutte

Maar dit voorjaar was er dan toch een chagrijnige Rutte te zien, nadat Wilders het kabinet had opgeblazen.

''Als jij dit doorzet, dan ga ik je bij de verkiezingscampagne decimeren tot nul'', beet Rutte zijn gedoogpartner toe.Rutte acht zijn werk nog niet af en wil het land ook de komende, economische moeilijke jaren leiden.

De campagneleus had wat de premier dan ook 'Laat Rutte zijn karwei afmaken' kunnen zijn.

Afmaken

''Natuurlijk had hij zijn karwei af willen maken'', zegt Schippers. ''VVD, CDA en PVV zijn een gezamenlijk pad ingeslagen, dan moet je ook verantwoordelijkheid durven nemen en zeker in de economisch zware tijden aanpakken en niet weglopen. Het heeft hem oprecht geraakt dat Wilders is weggelopen.''