Henk Krol (62) heeft zich de afgelopen tientallen jaren ontwikkeld tot dé voorvechter van de gelijkberechtiging van homoseksuelen.

Hij heeft er de naam homopaus en, in 1999, een benoeming tot ridder in de orde van Oranje-Nassau aan aan te danken.

Nu hij de 60 is gepasseerd, wil hij als lijsttrekker van de nieuwe partij 50PLUS zijn carrière een nieuwe wending geven. Als hij op 12 september in de Tweede Kamer wordt gekozen, keert hij terug op het Binnenhof.

Krol, die zijn carrière begon bij de VPRO-radio, werd namelijk in 1978 voorlichter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Hans Wiegel nam hem aan. Bevend had hij bekend homoseksueel te zijn.

Wiegel antwoordde: ''Ik moet je ook iets bekennen. Ik ben hetero." Volgens de oud-politicus verliep de samenwerking voorspoedig. Dat vond ook Ed Nijpels, die in de jaren 80 de VVD-fractie leidde. ''Krol was een creatieve man, onorthodox in zijn voorlichting."

Gay Krant

Krol richtte een jaar na zijn benoeming bij de VVD de Gay Krant op. Het begon als een uit de hand gelopen grap van cafévrienden in Eindhoven, maar het blad groeide al snel uit als het grootste homoblad van Europa met op een gegeven moment een oplage van 30.000 exemplaren.

Het blad werd ook het podium voor acties tegen homohaat. Zo ging de katholiek opgevoede Krol 2 jaar geleden met het bisdom Den Bosch in gesprek, nadat een pastoor een met een man samenlevende carnavalsprins de communie had geweigerd.

De zachtaardige, maar ook vasthoudende Krol stond mede aan de basis van de legalisering van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen. In 1988 brainstormde hij daarover met toenmalige hoofdofficier van justitie in Breda, Jan Wolter Wabeke.

De eerste homohuwelijken werden in 2001 gesloten. Krol was daar erg trots op. ''Die wettelijke status is zo belangrijk, vooral voor homo's en lesbo's die kinderen opvoeden." Zelf is hij ook getrouwd.

Sekslijn

Krol publiceerde verder het blad Freshmen - het erotische broertje van de Gay Krant, hield zich bezig met sekslijn 'The Number' (tegen normaal tarief) en leidde een reisbureau. ''Omdat we homo's de garantie wilde geven dat ze welkom waren op hun vakantiebestemming", zei hij destijds.

Niet altijd ging het Krol voor de wind. In 2000 kreeg hij darmkanker. Krol genas, maar het was een zware tijd. De ziekte heeft hem naar eigen zeggen wel verrijkt. ''Ik heb ontdekt dat het totale onzin is om bang te zijn voor de dood."

Een paar jaar later maakte hij een grote journalistieke uitglijder. De Gay Krant en het blad Panorama plaatsten het zogenoemde Anne Frank Dossier, genoemd naar het gelijknamige plantsoen in Eindhoven.

Fons Spooren

Aanleiding was de aanhouding van Fons Spooren, de PSV-directeur die daar seks had met minderjarige jongens. Krol beschuldigde in een artikel een topambtenaar van het ministerie van Justitie van seks met minderjarigen in dat plantsoen.

''We hadden het verhaal door en door gecheckt, alleen niet bij de betrokkene zelf." Voor de rechter raakte Krol overtuigd van de onschuld van de man. ''Je hebt het gevoel dat je levenslang voor je fout zal moeten boeten", zei hij toen.

Ouderen

Als Kamerlid voor 50PLUS wil Krol de financiële situatie van ouderen verbeteren. Hij zegt veel ellende bij ouderen te hebben gezien.

Hun positie zal door de voorgenomen bezuinigingen in onder meer de gezondheidszorg alleen maar verslechteren. Sinds de verkiezingen van maart vorig jaar zit Krol voor de partij in de Provinciale Staten van Noord-Brabant.