Hij is al jarenlang dé belofte van de PvdA, maar de grote vraag is of hij bij de verkiezingen van 12 september de verwachtingen ook waar gaat maken. Diederik Samsom, de 41-jarige lijsttrekker van de PvdA, wil niets minder dan premier worden.

Ambitieus is hij van jongs af aan al geweest, net als idealistisch. Het doel van Samsom is de wereld verbeteren.

Dat probeerde hij al als activist bij milieuorganisatie Greenpeace, maar ook als straatcoach in Amsterdam en als woordvoerder milieubeleid in de Tweede Kamer. Nu streeft hij er als lijsttrekker van de PvdA naar om Nederland sterker en socialer te maken.

Samsom wordt door zijn tegenstanders nog wel eens weggezet als een streber en een bijtertje. Zijn activistische verleden achtervolgt hem nog altijd. Toch lijkt hij daar steeds beter aan te kunnen ontsnappen, stelt JorisThijssen, die bij Greenpeace samenwerkte met Samsom.

''In het begin was hij in de Kamer een soort woordvoerder van Greenpeace, maar nu is hij meer een politicus geworden. Hij is zich er van bewust dat er compromissen gesloten moeten worden.''

'Harde werker'

Thijssen typeert zijn oud-collega als ''slim, snel, strategisch handig en een harde werker''. ''Hij is zeer gepassioneerd en stopt zijn ziel en zaligheid in zijn werk.'' ''Ik snap dat zijn tegenstanders vinden dat hij soms doorschiet en hem als bijterig omschrijven. Maar ik vond het juist heel inspirerend om met hem te werken'', aldus Thijssen.

Samsom werd geboren op 10 juli 1971 in Groningen. Hij ging in Leeuwarden naar het gymnasium en besloot in zijn tienerjaren dat hij bij Greenpeace wilde gaan werken.

Dat werd onder meer gevoed door de kernramp inTsjernobyl in 1986. Hij vertrok naar Delft om kernfysica te studeren en kreeg daarna inderdaad een baan bij de milieuorganisatie.

Walvisjacht

Hij deed mee aan een reeks campagnes, onder meer tegen de walvisjacht. Door de jaren heen kwam bij Samsom het besef dat er alleen echt iets te veranderen valt via de politiek. In 2002 stond hij op de kieslijst voor de PvdA, maar kwam niet in de Kamer terecht.

Een jaar later lukte het hem wel. Hij koos de linkerflank binnen de partij en verzette zich in 2004 bijvoorbeeld tegen verlenging van de militaire missie in Irak.

Enkele jaren later acht Samsom de tijd rijp voor een stapje omhoog. Hij stort zich in 2008 in de strijd om het fractievoorzitterschap, maar verliest van Mariëtte Hamer.

Toen haar opvolger Job Cohen begin 2012 het politieke toneel verliet, zag Samsom zijn kans schoon. Hij kwam als overwinnaar uit de strijd en is sinds half maart aan de slag als fractievoorzitter.

Begrotingsakkoord

De PvdA'er krijgt niet veel kans om zich in te werken: eind april valt het kabinet-Rutte. Hij mist de boot bij het akkoord dat vijf partijen sluiten over de begroting van 2013. Graag had hij eraan meegewerkt, maar de maatregelen zijn volgens hem niet de juiste om uit de crisis te komen.

In de campagne voelt Samsom zich weer beter op zijn gemak. De straat op, je verhaal vertellen: hij geniet er volop van.

Hij kiest ervoor om zijn gezin - vrouw, gehandicapte dochter en zoon - een rol te geven in zijn campagnespot. Hij krijgt kritiek vanwege zijn 'Amerikaanse' aanpak, maar verweert zich met het argument dat de kiezers hem het beste leren kennen via zijn gezin.

Al met al denkt Samsom klaar te zijn voor het premierschap. De activist in hem is tot bedaren gebracht en de politicus is tot wasdom gekomen. Nu moet hij alleen de kiezer nog overtuigen.