Het ging de afgelopen jaren snel omhoog met de politieke carrière van Emile Roemer: van lokale wethouder in Boxmeer tot fractievoorzitter van de SP in Den Haag.

Na de verkiezingen hoopt de 50-jarige Brabander nog een sport van de ladder omhoog te klimmen. Als de SP de grootste partij van het land wordt, wil Roemer naar het torentje.

De SP-leider heeft zijn draai in de landelijke politiek inmiddels goed gevonden. Zijn positie is in de 2,5 jaar dat hij fractieleider is, niet betwist.

Ook is hij grotendeels ontsnapt aan de vergelijking met SP-kopstuk JanMarijnissen. Bij zijn aantreden zei Roemer al ''breder, groter en forser'' te zijn en geen problemen te voorzien.

Dat was wel anders bij Agnes Kant, de voorganger van Roemer die na de tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen van 2010 vertrok. Zij werd veel vergeleken met Marijnissen en die vergelijking viel vaak slecht voor haar uit. Roemer heeft meer zijn eigen toon gevonden.

Hij wordt door kiezers gezien als een betrouwbare, gezellige man en dat werkt in zijn voordeel.

Boxmeer

In de jaren dat hij wethouder was in zijn woonplaats Boxmeer, werd hij ook zo ervaren, vertelt oud-wethouder Gijs Moes (VVD). ''De samenwerking heb ik altijd als heel prettig ervaren. Je kunt goede afspraken maken met Emile'', stelt hij.

Ook nu is er nog contact: Roemer probeert elk jaar een politicus uit Den Haag naar Boxmeer te krijgen voor de lokale carnavalsvereniging. ''Tot nog toe lukt dat elke keer.''

De ambities van Roemer verbazen Moes niet. ''Het is een streber. Hij kent zijn portefeuilles altijd snel'', stelt Moes. Of hij klaar is voor het premierschap, betwijfelt de oud-wethouder. ''Emile zou voor Sociale Zaken een goede staatssecretaris of minister zijn, maar of hij ook opgewassen is tegen mensen als Merkel en Hollande, daar zet ik mijn vraagtekens bij.''

Polderen

Een andere valkuil voor Roemer is dat hij ''heel lang wil polderen'', stelt Moes. ''Dat is een typische eigenschap van Emile. Als we een collegevoorstel deden en er waren enkele reacties, dan wilde Emile om tafel.'' In tijden van economische crisis is dat niet altijd handig, denkt Moes, die Roemer verder typeert als ''altijd correct'' en ''niet iemand die op de man speelt''.

De SP-leider staat wel open voor het sluiten van compromissen. Samenwerken met de VVD na de verkiezingen is volgens Moes dan ook niet uitgesloten.

''Mijn inschatting is dat er wel een opening is.'' Roemer heeft tot nog toe alleen de PVV uitgesloten om mee samen te werken. Verder stelde de SP-leider niet mee te willen doen aan een gedoogconstructie.

Gezin

Roemer werd op 24 augustus 1962 geboren in Boxmeer. Hij is de vierde telg uit een gezin met vijf kinderen. Roemer ging naar de havo en daarna naar de pedagogische academie in Nijmegen. Hij werkte jarenlang in het onderwijs.

Zijn politieke carrière begon in 1980. Hij werd lid van de SP in Boxmeer en was daar onder meer afdelingsvoorzitter. In 2002 werd hij wethouder en locoburgemeester in zijn woonplaats. Vier jaar later vertrok Roemer naar Den Haag om Tweede Kamerlid te worden.

De SP-leider noemt zichzelf een wereldverbeteraar. Hij houdt van aanpakken: Vandaag een probleem, morgen opgelost, is zijn devies. Verder houdt hij van gezelligheid - zo speelde hij saxofoon in een dweilorkest - en van tennis en voetbal. Hij is getrouwd en heeft twee dochters.