
Meldingen over geweld in getroffen gebied Turkije, Nederlandse redders gaan door
Vanuit het rampgebied komen meldingen over confrontaties tussen gewapende plunderaars en de politie, waarbij ook geschoten is. "We merken wel dat de sfeer op straat verandert", laat Jop Heinen van het Nederlandse team weten. USAR is net als de Duitsers en Oostenrijkers actief in het zwaar getroffen Hatay.
"We houden er rekening mee in onze werklocaties en tijden. We merken ook dat de aanwezigheid van een tolk bij iedere reddingsgroep echt van grote meerwaarde is om de situatie te duiden", zegt Heinen. Volgens hem is er op dit moment geen reden om eerder te stoppen, maar wordt in de gaten gehouden hoe de situatie zich ontwikkelt. "De veiligheid van het team staat voorop."
Het team van het Oostenrijkse leger spreekt van een steeds moeilijkere veiligheidssituatie, melden Oostenrijkse media. "Het verwachte succes van een levensreddende operatie staat niet in een redelijke verhouding tot het veiligheidsrisico", verklaren de strijdkrachten. Inmiddels hebben de Oostenrijkers hun reddingsacties weer hervat met bescherming van Turkse strijdkrachten.
De Duitsers zullen alleen nog uitrukken als er concrete aanwijzingen zijn dat iemand levend kan worden gered. Zij constateren steeds meer woede bij Turken als gevolg van het groeiende gebrek aan water en levensmiddelen.

Meisje 90 uur na aardbeving onder puin vandaan gehaald in Turkije
Militairen voeren meer controles uit
In het rampgebied zouden confrontaties tussen bewapende plunderaars en de politie hebben plaatsgevonden. Bij Kahramanmaras zou een groep van zes personen het vuur hebben geopend. Agenten konden hen neutraliseren, melden Turkse media.
Een verslaggever van NU.nl ter plaatse merkt dat militairen in het gebied wapens dragen. Dat was een paar dagen geleden nog niet het geval. Er vinden opvallend veel controles plaats.
Volgens lokale burgers lopen er veel "vreemdelingen" rond in het gebied, onder wie extremisten uit Syrië.
Erdogan: 'Ik treed op tegen plunderaars'
De Turkse overheid onderneemt actie tegen degenen die betrokken zijn bij plunderingen en andere misdaden in de getroffen regio. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens een bezoek aan het rampgebied.
"We hebben de noodtoestand uitgeroepen", zei hij tijdens zijn bezoek. "Dat betekent dat mensen die vanaf nu betrokken zijn bij plunderingen of ontvoeringen moeten weten dat de staat hen stevig zal aanpakken."
Het dodental in Turkije is inmiddels gestegen tot ruim 21.000.

NUjij: Uitgelichte reacties