"Een ramp op een ramp'' en "een extra klap voor het land dat al enorm zwaar getroffen was''. Zo typeren hulporganisaties de nieuwe aardbeving in Nepal dinsdag en de naschokken die volgden.

De beving van dinsdag met een magnitude van 7,3 is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de aardbeving van drie weken geleden.

De vorige beving had een magnitude van 7,8. Meer dan 8.500 mensen zijn tot nu toe omgekomen bij de twee zware aardbevingen in Nepal.

Cecilia Keizer, de directeur van Oxfam Novib in Nepal, zag weer veel paniek na de tweede grote beving.

''Het was een fikse aardbeving, ook voor onze stafleden erg eng. Veel huizen zijn kapot, gebouwen die al op instorten stonden zijn nu volledig ingestort'', vertelt ze vanuit Nepal. Ze verwacht dat veel mensen de nacht op straat gaan doorbrengen.

Sindhupalchowk

Het district Sindhupalchowk was al eerder een van de zwaarst getroffen gebieden, ''daar zijn allerlei gebouwen neergevallen, ook rondom een busstation waar vaak veel mensen bij elkaar zijn. daar worden ook weer veel doden gevreesd.''

Ze zegt dat nu nog niet duidelijk is wat de gevolgen zijn, maar ''het is nu al een gigantisch dure, logistieke uitdaging om alle gebieden van hulp te voorzien. Door de nieuwe schade door aardschokken en landverschuivingen is de verspreiding van hulpgoederen opnieuw heel lastig geworden", aldus Keizer.

Opgeschaald

Volgens een zegsman van het Rode Kruis, ook aanwezig in het rampgebied, moet de hulpverlening in het land nu worden opgeschaald en ook verlegd naar andere gebieden.

Hij heeft van collega's ter plekke vernomen dat er onder de bevolking van het getroffen gebied grote paniek is. Mensen renden na de beving naar buiten, hielden elkaar vast, zijn bang en durven niet terug niet naar huis, stelt de zegsman namens hen.

Hij, zelf net terug uit Dhunche, heeft begrepen dat ook daar weer veel aardverschuivingen zijn. In het gebied was al 80 procent vernietigd, "daar is nu nog extra schade bijgekomen''.

Giro 555

Beide organisaties wijzen erop dat Giro 555 nog steeds open is voor mensen die een bijdrage willen leven. De woordvoerder van het Rode Kruis vertelde dat Giro 555 opnieuw spotjes gaat uitzenden op radio en televisie om aandacht te vragen voor de situatie in het land.

'Nieuwe beving Nepal is gevolg van vorige beving'