Een groep van zeventien slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in de Parijse club Bataclan, heeft een klacht over een militaire tak tegen de Franse Staat ingediend. De soldaten grepen niet in toen terroristen de menigte in 2015 onder vuur namen.

De acht soldaten van Operatie Sentinel stonden buiten de club, maar mochten niet ingrijpen, meldt de krant Le Parisien vrijdag.

De slachtoffers die de aanslag hebben overleefd en de nabestaanden zijn van mening dat er veel minder doden zouden zijn gevallen als de soldaten wel hadden ingegrepen. Ze willen een onderzoek naar waarom de soldaten hier geen toestemming voor hebben gekregen.

Uit eerder onderzoek van de Franse autoriteiten bleek al dat de soldaten zicht hadden op de terroristen in de club, maar niet mochten handelen. Het is nooit duidelijk geworden wat de reden hiervoor was, schrijft de krant. 

Volgens de drie advocaten van het collectief zal de aanklager de klacht vrijdag ontvangen. 

Slachtoffers

Bij de aanslag in de club op 13 november 2015 kwamen 89 mensen om het leven, onder wie de vier aanvallers. De terroristen drongen het gebouw binnen tijdens een optreden van rockband Eagles of Death Metal. 

Ook op andere plekken in Parijs zijn die avond aanslagen door terroristen gepleegd. Het dodenaantal van alle aanslagen in Parijs van 13 november 2015 ligt op 130.

Hoe theater Bataclan langzaam herstelde van aanslag
115
Hoe theater Bataclan langzaam herstelde van aanslag

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!