De bomgordel van de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, weigerde op de fatale avond dienst. Abdeslam had net als de andere terroristen op 13 november 2015 moeten sterven, blijkt uit onderzoek van de Franse politie.

Onderzoekers hebben zich lang afgevraagd of de tiende man van de groep die honderddertig mensen doodde zich op het laatste moment had bedacht. Hij liet zijn bomgordel achter in een prullenbak in Parijs.

De bomgordel bestond uit twee compartimenten, gevuld met explosieven. Een batterij en een drukknop ontbraken, maar volgens de politie zou de gordel ook met batterij en knop niet functioneel zijn geweest, meldt de radiozender France Inter.

Bij de aanslagen van 2015 bliezen drie daders zich op bij het voetbalstadion Stade de France. De andere terroristen beschoten cafés en richtten een bloedbad aan in de concertzaal Bataclan, waar 89 mensen stierven.

Arrestatie

Abdeslam was na de aanslagen lange tijd voortvluchtig, maar werd in maart 2016 aangehouden in de Brusselse wijk Molenbeek. Hij is daarop uitgeleverd aan Frankrijk.

De man wordt verdacht van moord en betrokkenheid bij terrorisme. De Belgische rechtszaak tegen Abdeslam gaat op 5 februari van start. Het proces bestaat uit vier zittingsdagen.