In het Brussels Gewest is het dreigingsniveau opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging "ernstig en zeer nabij" is.

In de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan, omdat dreiging "mogelijk en waarschijnlijk" is.

Het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) raadde mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo moeten ze plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden.

Een woordvoerder van het crisiscentrum zegt dat het onduidelijk is hoe lang niveau vier van kracht zal zijn. Volgens hem wordt de situatie permanent in de gaten gehouden.

Het OCAD verhoogde het dreigingsniveau in België afgelopen week al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de vermoedelijke verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is.

Waarom het niveau nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald, is niet bekendgemaakt. De Belgische regering zal volgens het crisiscentrum zaterdag meer informatie geven. In de stad worden meer agenten en militairen ingezet. De veiligheidsmaatregel geldt voor de avond en nacht.

Huiszoekingen

In Brussel is vrijdag door de onderzoeksrechter een persoon als verdachte aangemerkt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Dat meldt het federaal parket. Het gaat om één van de mensen die donderdag door de Belgische politie was opgepakt bij een reeks huiszoekingen.

De betrokkene wordt verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep en deelname aan terroristische aanslagen. Er werden drie huiszoekingen gedaan in de plaatsen Laken, Jette en Molenbeek.

Daarbij werden twee personen opgepakt. Een van die twee werd na verhoor vrijgelaten, de tweede is vrijdag als verdachte aangemerkt. Over de identiteit van de verdachte zijn verder geen mededelingen gedaan. Donderdag werden ook huiszoekingen gedaan in het onderzoek naar Bilal Hadfi, hij blies zichzelf op bij het Stade de France.

Die huiszoekingen, bij vrienden en familieleden van Hadfi, zijn niet rechtstreeks gelinkt aan het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Daarbij werden zeven personen opgepakt, die allemaal werden vrijgelaten. Het ging onder meer om de broer van Bilal Hadfi.

Andere verdachten

Vrijdagmiddag verlengde de raadkamer nog de aanhouding van twee andere verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

De twee, Mohammed A. (27) en Hamza A. (21), hebben bekend dat ze Salah Abdeslam, één van de vermoedelijke daders van de aanslagen, in de nacht van vrijdag op zaterdag in Parijs zijn gaan halen maar blijven erbij dat ze niets te maken hebben met de aanslagen zelf.