Bij een aanslag op een gasfabriek in het Franse Saint-Quentin-Fallavier, bij Lyon, is zeker één dode gevallen. Bij de fabriek is een onthoofd lichaam gevonden. Twee vlaggen met Arabische teksten lagen in de buurt van het hoofd. 

AFP meldt dat op het hoofd van het slachtoffer, dat werd aangetroffen op een hek bij de ingang van de fabriek, ook Arabische teksten zijn gevonden.

Het lichaam werd verderop gevonden. Le Dauphiné Libéré meldt dat het slachtoffer de bedrijfsleider van een transportbedrijf was en een bestelling afleverde bij het bedrijf. Hij was de ex-chef van een van de twee aanvallers.

De aanslagplegers reden met een auto het terrein van de fabriek op, en brachten zij vervolgens met de auto gastanks tot ontploffing. Bij een explosie raakten twee mensen gewond.

Bekende

Er zijn in totaal vier mensen aangehouden, waaronder een hoofdverdachte. Deze persoon is volgens Cazeneuve al jaren een bekende van de binnenlandse veiligheidsdienst.  

Ook zijn vrouw zou zijn gearresteerd, evenals zijn zus. In het huis van de verdachte wordt huiszoeking gedaan. Volgens Cazeneuve is een tweede verdachte om het leven gekomen. 

De  vier verdachten zaten vrijdagavond nog vast, heeft justitie gemeld.

Hoofdverdachte

Hoofdverdachte Yassin Salhi wordt verdacht van het vermoorden en onthoofden van zijn chef bij een transportbedrijf. Het lichaam van het 54-jarige slachtoffer werd op het bedrijfsterrein gevonden van het chemiebedrijf Air Products in Saint-Quentin-Fallavier.

Salhi werd in het Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst DGSE op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde. Molins zei dat de inlichtingendiensten Salhi tussen 2011 en 2014 weer zijn gaan volgen, omdat hij banden zou hebben met aanhangers van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam.

Minister

Minister Cazeneuve is op de plek waar de aanslag plaatsvond. In heel Frankrijk zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen als gevolg van de aanslag en de Franse autoriteiten zijn een terreuronderzoek gestart. 

François Hollande, de Franse president, heeft de EU-top in Brussel verlaten om terug te keren naar Frankrijk. Hij gaf rond 12.45 uur eerst een verklaring in Brussel, waarin hij stelde uit te gaan van een terreurdaad. Volgens Hollande wilde een aanvaller de hele fabriek opblazen.

De Franse president houdt er rekening mee dat een tweede aanvaller bij de aanslag betrokken was. Hij benadrukte dat het belangrijk is om "niet toe te geven aan de angst".

Hollande heeft het veiligheidsniveau van de regio Rhone-Alpes opgeschaald naar het hoogste niveau.

Video: Dode bij aanslag op Franse fabriek

Nederland

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat het bedrijf waar de aanslag plaatsvond twee vestigingen in Nederland heeft. Deze worden in de gaten gehouden door de politie, aldus de woordvoerder. 

Het ministerie ziet vooralsnog geen aanleiding het dreigingsniveau te verhogen. "Uiteraard houden we de vinger aan de pols en volgen we de ontwikkelingen nauwgezet", aldus de woordvoerder. 

Charlie Hebdo

Frankrijk werd in januari opgeschrikt door terreur, toen twee jihadisten het vuur openden op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Twaalf mensen, onder wie acht journalisten, werden doodgeschoten. Ook gijzelden moslimextremisten toen bezoekers in een Joodse supermarkt. Daarbij vielen vijf doden.

Locatie aanslag