De politie heeft maandagavond twee mannen aangehouden die in de buurt van de Dam in Amsterdam schreeuwden tijdens de nationale herdenking. Dat bevestigt een politiewoordvoerder dinsdag aan NU.nl na berichtgeving door AT5.

De mannen zijn rond 20.15 uur opgepakt voor het verstoren van de openbare orde. Volgens de zegsman van de politie hebben zij de plechtigheid bij het Nationaal Monument niet verstoord.

Aanvankelijk meldde de politie dat het om één man ging, maar later bleek dat ook een tweede man was aangehouden. Ze vormden een koppel. De tweede verdachte maakte eveneens lawaai tijdens de herdenking en beledigde handhavers van de politie toen hij daarop werd aangesproken.

Vanwege de coronacrisis was de Dam tijdens de nationale herdenking afgezet voor publiek. Wel waren onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, minister-president Mark Rutte en de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, aanwezig.

Willem-Alexander en Máxima leggen krans op lege Dam
180
Willem-Alexander en Máxima leggen krans op lege Dam

Damschreeuwer in 2011 veroordeeld

In 2010 brak tijdens Dodenherdenking paniek uit toen Gennaro P. hard schreeuwde tijdens de twee minuten stilte. Later bleek het om een "opzettelijke valse alarmkreet te gaan".

In het gedrang raakten tientallen mensen gewond. P. werd een jaar later veroordeeld tot zestien maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. Hij mocht bovendien vijf jaar niet op de Dam komen tijdens Dodenherdenking.