Studenten verrassen 43.000 ouderen met tompoucen
Liveblog 4 en 5 mei

Studenten verrassen 43.000 ouderen met tompoucen

Vanwege de coronamaatregelen viert Nederland 75 jaar vrijheid vandaag thuis. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de activiteiten op 5 mei.
Studenten verrassen tienduizenden ouderen met tompoucen 
Elf studentenverenigingen hebben op Bevrijdingsdag ruim 43.000 tompoucen bezorgd bij ouderen. De oranje gebakjes werden gedoneerd via gewoonmensen.nl, een website die vrijwilligers koppelt aan kwetsbare mensen die hulp nodig hebben in de coronacrisis. 

Studenten Thomas Spruit en Stijn Hartman coördineerden de landelijke actie. "We merkten vandaag met deze verrassing echt dat vooral ouderen zich op deze Bevrijdingsdag helemaal niet vrij voelen", zegt Spruit. "Dit kleine gebaar, een tompouce tegen de eenzaamheid, maakt hen vrolijk." Volgens de student waren de reacties "hartverwarmend".

De tompoucen werden uitgedeeld in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Delft, Utrecht, Groningen, Arnhem, Nijmegen, Tilburg, Wageningen en Enschede. (Foto: Gewoonmensen.nl)
dinsdag 5 mei 2020 om 18:34
Daarmee beëindigen we dit liveblog voor vandaag. Bedankt voor het volgen!
dinsdag 5 mei 2020 om 12:24
Vrijheidsvuur brandt in Groningen
Het Vrijheidsvuur op de Grote Markt in Groningen, waar normaal gesproken een bevrijdingsfestival wordt gehouden. Het vuur werd afgelopen nacht ontstoken en brandt tot vanavond laat. (Foto: Pro Shots)
dinsdag 5 mei 2020 om 11:22
Nederlanders herdenken en vieren met posters
Omdat de meeste herdenkingen en de festiviteiten dit jaar niet doorgaan, zijn in heel Nederland posters op de ramen geplakt. Zo laten de bewoners weten de oorlogsslachtoffers te herdenken en stil te staan bij 75 jaar vrijheid. (Foto: Pro Shots)
dinsdag 5 mei 2020 om 10:24
Boeren brengen ode aan Bevrijdingsdag
Boerenactiegroepen Farmers Defence Force en Voll Gass hebben in een weiland in het Gelderse Mariënvelde een ode gebracht aan Bevrijdingsdag. 240 trekkers vormden daar het vrijheidssymbool. Wel kregen de boeren een proces-verbaal, omdat zij de coronamaatregelen overtraden.
dinsdag 5 mei 2020 om 10:00
De ambassadeurs van tien landen in Nederland spreken vanuit huis over 75 jaar vrijheid. "Gisteren hebben we hen geëerd die hun leven voor onze vrijheid gaven", schrijft de Britse ambassade in Den Haag. "Vandaag vieren we 75 jaar vrijheid in bijzondere omstandigheden. Dit herinnert ons eraan dat net als in 1945, we hier samen doorheen komen en dat we elkaar weer zullen zien. Opdat wij nooit vergeten."
Ambassadeurs steken Nederland hart onder de riem op Bevrijdingsdag
Ambassadeurs steken Nederland hart onder de riem op Bevrijdingsdag
dinsdag 5 mei 2020 om 09:44
Speciale herdenkingsmunt vanwege 75 jaar bevrijding
De Koninklijke Nederlandse Munt is zojuist gestart met de productie van een herdenkingsmunt vanwege 75 jaar bevrijding. Het 75 Jaar Vrijheid Vijfje wordt gemaakt in opdracht van het ministerie van Financiën. Jaap Smit, de vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, verrichtte de eerste slag in het nieuwe muntgebouw in Houten. De ceremonie was vanwege de coronacrisis voor het eerst zonder publiek en vanuit huis via een livestream te volgen.
dinsdag 5 mei 2020 om 09:22
Mannen aangehouden die herdenking schreeuwden bij de Dam
De politie heeft gisteravond twee mannen aangehouden die in de buurt van de Dam in Amsterdam schreeuwden tijdens de nationale herdenking. Volgens de zegsman van de politie hebben ze de plechtigheid bij het Nationaal Monument niet verstoord. Vanwege de coronacrisis was de Dam tijdens de herdenkingsbijeenkomst met koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet toegankelijk voor publiek.
dinsdag 5 mei 2020 om 09:06
Trijntje Oosterhuis staat ook op sociale media stil bij 75 jaar vrijheid. Het Nationale Comité 4 en 5 mei heeft de zangeres gevraagd naar haar plannen voor vandaag. Haar reactie: zingen. Oosterhuis deelt haar antwoord in een video op Instagram.
Video

Ondanks dat alle prachtige Bevrijdingsfestivals vandaag niet doorgaan door Corona, wil ik stilstaan bij het feit dat we dit jaar 75 jaar vrijheid vieren. Vrijheid herbergt iets groots. Voor velen lijkt het nu normaal, maar dat is het niet. Ik zie het als de slagader van mijn bestaan. Vrijheid betekent dat ik de keus heb om creatief bezig te zijn en hierdoor geluk mag ervaren. Vrijheid maakt dat je jezelf kunt zien, welk werk je ook doet, in wat voor lichaam je ook geboren bent. Door vrijheid kun je bewegen. Dat klinkt als een open deur, maar het is van groot belang in een solidaire samenleving. Wees en blijf lief voor elkaar. Het @nationaalcomite4en5mei vroeg me wat ik doe vandaag op 5 mei, ik besloot te doen wat ik het liefste doe: zingen. En jij? Wat doe jij vandaag? #bevrijdingsdag #watdoejij #herdenkenenvieren #vrijheid #freedom #music #verbinden #ambassadeursvandevrijheid #levenvandeliefde #echtcontact #4&5mei2020

Avatar
trijntjeoosterhuis
Auteur
trijntjeoosterhuis
Moment van plaatsen
07:25 - 5 mei 2020
dinsdag 5 mei 2020 om 08:42
Een terugblik op afgelopen nacht: radio-dj Frank van der Lende bracht in de nacht van maandag op dinsdag het bevrijdingsvuur hoogstpersoonlijk van Wageningen naar Amsterdam. Vlak bij de plek waar oorspronkelijk het Bevrijdingsfestival plaats had moeten vinden, ontstak hij de vlam.
Radio-dj Frank van der Lende ontsteekt Amsterdams bevrijdingsvuur
Radio-dj Frank van der Lende ontsteekt Amsterdams bevrijdingsvuur
dinsdag 5 mei 2020 om 05:25
Nederlandse driekleur mag vandaag heel de dag wapperen
De vlag mag van zonsopgang tot zonsondergang wapperen. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. 
dinsdag 5 mei 2020 om 05:15
Bevrijdingsdag anders dan anders door coronacrisis
Nederland viert Bevrijdingsdag vandaag thuis. De coronacrisis heeft helaas roet in het eten gegooid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat het vrijheidsjaar 75 jaar vrijheid, waar al het hele jaar uitgebreid bij stilgestaan is, graag spetterend had willen beëindigen. 

Alle bevrijdingsfestivals zijn afgelast, net als het jaarlijkse Bevrijdingsconcert op het water voor het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Ook de eerder aangekondigde gezamenlijke Vrijheidsmaaltijden vinden geen doorgang. De 5 mei-lezing van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Den Haag werd ook al in een vroeg stadium afgelast.

Maar niet getreurd, met deze Bevrijdingsdag-tips is het toch nog een beetje feest vandaag.
dinsdag 5 mei 2020 om 04:57
Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) heeft vannacht om 00.00 uur voor Hotel de Wereld in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken. "Alleen in vrijheid kan dit vuur branden", zei hij op het moment dat hij de vlammen aanjoeg. Tegelijkertijd werd op twaalf andere plekken een vrijheidsvuur ontstoken.

Thuis kunnen mensen dit vuur digitaal ontsteken en doorgeven via de website vrijheidsvuur.nl. NU.nl blikte in een speciale editie van de Dit Wordt Het Nieuws-podcast terug op 1945.
maandag 4 mei 2020 om 19:27
Duizenden kinderen samen voor Nationale Kinderherdenking 
De Nationale Kinderherdenking werd vanavond ook. Duizenden kinderen waren hiervoor online samengekomen, terwijl normaal kinderen met hun familie naar Madurodam gaan. In het Haagse park, waar jaarlijks de Nationale Kinderherdenking wordt gehouden, waren dit keer meer een groepje kinderen aanwezig. "In een zee van rood-witblauwe vrijheidsbloemen en een omlijsting van lange linten met alle persoonlijke vrijheidswensen stonden zij ten overstaan van alle kijkers thuis stil bij allen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties", zegt Madurodam. (Foto: Madurodam)
maandag 4 mei 2020 om 18:53
Dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg
Zo verliep de bijzondere editie van de Dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.
Taptoe en twee minuten stilte tijdens herdenking op de Grebbeberg
Taptoe en twee minuten stilte tijdens herdenking op de Grebbeberg
maandag 4 mei 2020 om 18:42
Lees toespraak van koning Willem-Alexander terug
Op een lege Dam in Amsterdam sprak koning Willem-Alexander even na de twee minuten stilte over de Nederlandse geschiedenis en vrijheid. Lees hier de hele toespraak terug.
maandag 4 mei 2020 om 18:28
Defile bij het Nationale Monument
De koning en koningin openen het defile bij het Nationale Monument. Achter hen loopt slechts een handvol personen, onder wie premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Hiermee komt een einde aan de herdenkingsbijeenkomst op een lege Dam.
maandag 4 mei 2020 om 18:26
Meer kransen gelegd bij het monument
Er worden kransen gelegd namens de leden van de Staten-Generaal, de Rijksministerraad, de gehele krijgsmacht, de burgemeester van Amsterdam.
maandag 4 mei 2020 om 18:23
Koning Willem-Alexander spreekt zijn dank uit aan de verzetsstrijders, de burgers en de militairen. "De verzetsstrijders die werden gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte of onmenselijk werden behandeld in straf- en concentratiekampen. De militairen die niet terugkeerden van vredesmissies of daarbij ernstig gewond raakten. Werkelijke helden die bereid waren te sterven voor onze vrijheid en onze waarden."

"Maar er is ook die andere realiteit. Medemensen, medeburgers in nood, voelden zich in de steek gelaten, onvoldoende gehoord, onvoldoende gesteund, al was het maar met woorden. Ook vanuit Londen, ook door mijn overgrootmoeder, toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat mij niet loslaat."

"Oorlog werkt generaties lang door. Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet 'normaal' maken wat niet normaal is. En: onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin."

De koning sluit zijn toespraak af met een verwijzing naar Sobibor-overlevenden Jules Schelvis. "'Ik heb vertrouwen in de mensheid gehouden', zei hij. Als hij het kon, kunnen wij het ook. Wij kunnen het, wij doen het samen. In vrijheid."
maandag 4 mei 2020 om 18:20
De koning verwijst in zijn toespraak kort naar de coronacrisis waarin Nederlanders massaal een deel van hun vrijheid hebben opgegeven. "In de oorlog werd de keuze voor ons gemaakt door een bezetter met een ideologie zonder genade die vele miljoenen mensen de dood in joeg."
maandag 4 mei 2020 om 18:17
Koning Willem-Alexander houdt toespraak
Koning Willem-Alexander houdt voor het eerst een toespraak tijdens de nationale herdenking op 4 mei. "Het voelt vreemd. Op een bijna lege Dam. Maar ik weet dat u, dat jij, deze nationale herdenking meebeleefd en dat we samen staan."
maandag 4 mei 2020 om 18:09
Meer kransen gelegd voor oorlogsslachtoffers
Er worden nu meer kransen gelegd bij het monument op de Dam. Dit wordt gedaan aan de hand van verhalen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. De verhalen worden verteld met behulp van eerder opgenomen videos, waarin familieleden van de overlevenden het woord nemen.
maandag 4 mei 2020 om 18:04
Eva Pronk draagt gedicht voor
De zestienjarige Eva Pronk uit Den Haag is de winnaar van de 4 mei-gedichtenwedstrijd. Zij draagt haar gedicht nu voor.
maandag 4 mei 2020 om 18:02
Twee minuten stilte voorbij, het Wilhelmus klinkt
De twee minuten zijn voorbij. Nu klinkt het Wilhelmus. Het volkslied wordt vandaag ook in vele huiskamers gezongen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei verzocht iedereen vanuit huis mee te zingen, omdat de publieke herdenkingen niet door konden gaan. Ook koning Willem-Alexander zingt mee.
maandag 4 mei 2020 om 17:59
Twee minuten stilte 
Er wordt twee minuten stilte gehouden.
maandag 4 mei 2020 om 17:58
Nederland speelt Taptoe-signaal
Het is een halve minuut na 19.58 uur. Het Taptoe-signaal, dat elk jaar de twee minuten stilte inluidt tijdens Dodenherdenking, wordt geblazen. Ook vanuit huis. Vanwege de coronacrisis kunnen de publieke herdenkingen dit jaar niet doorgaan. Blazers zijn daarom gevraagd thuis mee te spelen.
maandag 4 mei 2020 om 17:58
Koningspaar legt krans op de Dam
Ceremoniemeester Jos Coumans opent de herdenkingsbijeenkomst op de Dam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument.
maandag 4 mei 2020 om 17:54
Geen publiek bij herdenking op de Dam
De herdenking op de Dam is gestart. Er zijn dit jaar maar weinig aanwezigen, ook geen overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Deze herdenking trekt doorgaans enkele tienduizenden toeschouwers. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima lopen naar het Nationaal Monument. Ook premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zijn er.
maandag 4 mei 2020 om 17:46
Gebed bij herdenkingsbijeenkomst in Amsterdam
In de Nieuwe Kerk houdt rabbijn Menachem Sebbag een gebed.
maandag 4 mei 2020 om 17:41
Grunberg vertelt in zijn voordracht meer over zijn familiegeschiedenis, hoe hij zich de Tweede Oorlog herinnerde als kind en gruwelijke gebeurtenissen in de concentratiekampen. De schrijver verwijst onder meer naar de memoires van een lid van de Sonderkommando. Deze personen moesten in de vernietigingskampen helpen in de gaskamers.

Grunberg is klaar met zijn voordracht. Simone Kleinsma stapt op het podium en zingt Pap kun je me horen in een lege kerk.
maandag 4 mei 2020 om 17:28
4 mei-voordracht door Arnon Grunberg
Schrijver Arnon Grunberg houdt de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daarin benadrukt hij het belang van herdenken. "Herdenken is altijd een manier om aan te geven wie je niet wenst te zijn, maar wie je wel meent te worden."

"Deze herdenking is altijd ook een waarschuwing. Het verhaal van de overlevenden. Degenen die uit de concentratiekampen terugkeerden. Joden. Roma en Sinti. Politieke tegenstanders, onder wie veel communisten en sociaal-democraten. Het is een verhaal van uitzonderingen. De meeste slachtoffers hebben het kamp door de schoorsteen verlaten. Mijn moeder was een uitzondering. Haar ouders, mijn grootouders, niet."
maandag 4 mei 2020 om 17:12
Nederland treft laatste voorbereidingen voor Dodenherdenking
In heel Nederland worden de laatste voorbereidingen getroffen voor Dodenherdenking. Om een halve minuut na 19.58 uur wordt de taptoe geblazen. Alle blazers van Nederland zijn gevraagd vanuit huis mee te spelen. Hierna volgt om exact 20.00 uur twee minuten stilte. Na dit moment klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei verzoekt iedereen vanuit huis mee te zingen.
maandag 4 mei 2020 om 15:07
Nederland doneert ruim 300.000 tulpen
Nederland heeft in de afgelopen zes dagen ruim 300.000 tulpen gedoneerd. Deze zijn inmiddels verspreid over de ruim 75 oorlogsmonumenten door heel het land. Ook zijn via de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, dat voor dit initiatief samenwerkte met SEAVENTS en Tikkie, ruim 6.000 tulpen virtueel gedoneerd.

"Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen op deze manier toch op gepaste en veilige wijze kunnen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers met hun bijzondere verhalen", zegt Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. "Tegelijkertijd hebben we de Nederlandse sierteelt een nodig steuntje in de rug kunnen geven, door de ruim 300.000 tulpen toch nog een mooie bestemming te geven."
maandag 4 mei 2020 om 15:00
Kans gelegd bij Kamp Vught, besloten herdenkingen in heel het land
Ook bij Nationaal Monument Kamp Vught is vandaag een krans gelegd. Deze herdenkingsplaats is in verband met het coronavirus sinds 12 maart gesloten. In aanloop naar 4 mei kwam Nationaal Monument Kamp Vught met de oproep slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en met name van Kamp Vught te herdenken door een speciale poster op het raam te plakken. Ook elders in het land zijn ceremonies afgelast, waardoor de slachtoffers op een andere manier of in besloten kring moeten worden herdacht. (Foto: Pro Shots)
maandag 4 mei 2020 om 14:10
Waalsdorpervlakte gereed voor Dodenherdenking
De Waalsdorpervlakte bij Scheveningen is klaar voor Dodenherdenking. Vanwege de coronacrisis zal op deze locatie, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen werden geëxecuteerd, voor het eerst geen publieke herdenking plaatsvinden. Wel zal de Bourdonklok zoals elk jaar luiden en is de besloten herdenking op de Waalsdorpervlakte live op televisie te volgen. (Foto: Marleen Fouchier)
maandag 4 mei 2020 om 13:38
Deze films over de Tweede Wereldoorlog moet je hebben gezien
Op 4 en 5 mei herdenkt Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en wordt 75 jaar bevrijding gevierd. Welke oorlogsfilms kun je het beste op deze dagen bekijken? Lees hier over de selectie van NU.nl.
maandag 4 mei 2020 om 13:04
Veteranen niet bij herdenking, wel in onze podcast
Op de vele herdenkingen overal in het land vandaag ontbreken de grote groepen veteranen. Zij delen dan normaal gesproken hun verhalen over oorlogen en crisissituaties uit het verleden. Om toch stil te staan bij hun ervaringen, sprak onze podcastredactie met de 94-jarige veteraan Theo Roeffen en de 59-jarige veteraan Ben Deijman. Hun bijzondere verhalen kun je beluisteren in onze ochtendpodcast.
maandag 4 mei 2020 om 11:25
Korps Mariniers speelt taptoe bij oorlogsmonumenten in Rotterdam
Door het coronavirus kunnen veel dodenherdenkingen dit jaar niet doorgaan. Het Korps Mariniers deelde maandag een herdenkingsvideo. Bij verschillende oorlogsmonumenten in Rotterdam speelden tamboers en pijpers van het Korps Mariniers de taptoe.
Korps Mariniers speelt taptoe bij oorlogsmonumenten in Rotterdam
Korps Mariniers speelt taptoe bij oorlogsmonumenten in Rotterdam
maandag 4 mei 2020 om 11:11
Dodenherdenking Tweede Kamer in aangepaste vorm
De Tweede Kamer heeft vanmorgen om 11.00 uur in aangepaste vorm de jaarlijkse herdenkingsdienst bij de Erelijst van Gevallenen gehouden. De lijst lag dit jaar niet in de hal van Binnenhof 1A, maar in de Statenpassage, omdat daar meer ruimte is.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hield een toespraak. Samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn legde zij namens de Staten-Generaal een krans. Premier Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) deden dit namens de ministerraad. De ceremonie was rechtstreeks te volgen via een livestream.

Arib stond in haar speech stil bij het feit dat "iedereen zich deze dagen beperkt voelt in zijn of haar vrijheid en zich, misschien meer dan vóór deze crisis, realiseert hoe het is om te leven in angst en jezelf niet veilig of vrij te voelen". Na de kransleggingen werd een video getoond waarin leerlingen van een school in Den Haag gedichten voordragen. Aansluitend volgde een minuut stilte.

Op de Erelijst van Gevallenen staan bijna achttienduizend namen van onder anderen omgekomen verzetsstrijders en Nederlandse militairen die in de oorlog om het leven zijn gekomen.
maandag 4 mei 2020 om 10:55
NOC*NSF herdenkt in WO II omgekomen sporters met video
De jaarlijkse Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion in Amsterdam gaat vandaag niet door wegens de coronamaatregelen. Om de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen sporters toch te eren, heeft publiceerde het NOC*NSF een video waarin een trompettist het taptoesignaal speelt in een leeg Olympisch Stadion.
NOC*NSF herdenkt omgekomen sporters in WOII met video
NOC*NSF herdenkt omgekomen sporters in WOII met video

NUjij-reacties

Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning