Het is gezellig en druk op de Bevrijdingsfestivals door het hele land. Op veertien plaatsen wordt zondag met concerten en andere activiteiten Bevrijdingsdag gevierd.

Premier Mark Rutte gaf om 13.00 uur op het bevrijdingsfestival van Flevoland het startsein voor de officiële bevrijdingsfestivals in Nederland. Na een korte toespraak op het podium van Almere ontstak Rutte het bevrijdingsvuur.

Hoewel de organisatie nog geen totaalbeeld heeft, lijkt het erop dat de festivals ondanks het wat slechtere weer toch veel publiek trekken. "Het lijkt gezellig en druk te zijn", aldus een woordvoerder. De festivals trokken vorig jaar 1,1 miljoen mensen.

In elk van de twaalf provincies vindt een officieel bevrijdingsfestival plaats. In Zuid- en Noord-Holland zijn twee festivals aan de gang. Naast Almere zijn de vieringen in Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Wageningen, Zwolle, Assen, Groningen, Leeuwarden, Vlissingen en Roermond.

De ambassadeurs van de vrijheid worden de hele dag per helikopter van Defensie van het ene festival naar het andere festival gebracht om op te treden. Dit jaar zijn Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt de ambassadeurs.

In totaal treden driehonderd artiesten op verspreid over de veertien festivals.

Koele en bewolkte dag

Het is zondag een bewolkte, koude dag. De temperatuur blijft op veel plekken steken op 11 graden, maar door een matige tot krachtige noordwestenwind voelt het zo een paar graden koeler.

Verspreid over het land kunnen korte buien ontstaan, maar in de loop van de middag en begin van de avond klaart het langzaam op en breekt de zon meer door.

Bevrijdingsvuur

Bevrijdingsdag begon zoals altijd met het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen. Burgemeester Geert van Rumund stak het vuur om middernacht aan.

Vanuit Wageningen gingen estafetteteams vervolgens op pad om het vuur te verspreiden over het hele land. Ieder festival wordt geopend met het aansteken van het bevrijdingsvuur.