Met goed festivalweer is het ''heel erg druk'' op de veertien bevrijdingsfestivals die in het land worden gehouden. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaat het om meer dan een miljoen bezoekers. 

''Tot nu toe is het een heel succesvolle editie", aldus een woordvoerder van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Om 12.00 uur zijn de festivals officieel geopend met een toespraak van filosoof Stine Jensen in Leeuwarden. Dit jaar is de Nationale Viering van de bevrijding in de Friese hoofdstad.

Om 13.00 uur waren alle bevrijdingsfestivals gestart. De meeste feesten begonnen op dat tijdstip, maar een aantal festivals was eerder van start gegaan.

Premier Mark Rutte is aanwezig bij de officiële opening in Leeuwarden. Daar stak hij ook de vlam aan om de Nationale Viering officieel te openen.

Fedde Le Grand vliegt het land door op Bevrijdingsdag
175
Fedde Le Grand vliegt het land door op Bevrijdingsdag

Helikopter

De ambassadeurs van de vrijheid worden de hele dag per helikopter van Defensie van het ene festival naar het andere festival gebracht om op te treden. Dit jaar zijn Fedde le Grand, Ronnie Flex en de band MY BABY de ambassadeurs.

Miss Montreal stond in Zwolle al vroeg in de middag op het podium, maar het was al vol voor het podium. Ze trok de aandacht door een meisje het podium op te roepen en een stukje voor haar te zingen.

Zuid-Holland heeft twee festivals, in Rotterdam en Den Haag, en ook Noord-Holland viert de vrijheid op twee plekken, in Amsterdam en in Haarlem. De overige provincies hebben er elk een. Daarnaast zijn her en der feesten die niet het officiële stempel Bevrijdingsfestival dragen.

In totaal treden tweehonderd artiesten op. Om vijf voor vijf is op alle festivals vijf minuten stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid op de wereld.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren vanaf 20.30 uur aanwezig bij het Bevrijdingsconcert op de Amstel. 

Ronnie Flex overwint vliegangst op Bevrijdingsdag
87
Ronnie Flex overwint vliegangst op Bevrijdingsdag

Wageningen

De diverse activiteiten rond Bevrijdingsdag in Wageningen hebben rond 120.000 mensen op de been gebracht. In de stad was onder meer de herdenking van de capitulatie in 1945 met aansluitend het Bevrijdingsdefilé met veteranen, voertuigen en veel vlag- en muzikaal vertoon. Ook zijn er zijn er nog festivals gaande.

Het ging goed met de veteranen in het warme weer, aldus een woordvoerder van de organisatie. Ze hadden voldoende te drinken. Tijdens het defilé reed Pieter van Vollenhoven een stuk mee met oud-Indiëgangers. Hij nam plaats in een legertruck.

Zonnig weer bij bevrijdingsfestivals

Het 5-mei concert op de Amstel. © ANP
Het 5-mei concert op de Amstel. © ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren vanaf 20.30 uur aanwezig bij het Bevrijdingsconcert op de Amstel. © ANP
De diverse activiteiten rond Bevrijdingsdag in Wageningen hebben rond 120.000 mensen op de been gebracht. © ANP
In Leeuwarden stonden de mensen voor 12.00 uur al klaar voor het aansteken van het bevrijdingsvuur. © Hollandse Hoogte
Premier Mark Rutte ontmoet veteranen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten. © Hollandse Hoogte
Miss Montreal riep in Zwolle een meisje uit het publiek het podium op en zong een stukje voor haar. © Livestream Bevrijdingsfestival Zwolle
De premier geeft het startsein voor de Nationale Viering van de bevrijding. © ANP
Op het Malieveld in Den Haag is het feest vroeg in de middag al begonnen. © ANP
Ongeacht de leeftijd geniet iedereen van het mooie weer en de muziek. © ANP
Premier Mark Rutte kijkt toe hoe een Syrisch vluchtelingengezin de Nederlandse vlag hijst bij de opening van het bevrijdingsfestival in Leeuwarden. © ANP
Rutte ontmoet verzetsstrijder Gerrit Fokkema bij de cel in de Blokhuispoort waar de Fries gevangen heeft gezeten tijdens de oorlog. © ANP
De ambassadeurs van de vrijheid staan klaar om hun lange dag langs meerdere festivals te beginnen. © ANP
Rutte is aangekomen bij de Blokhuispoort in Leeuwarden voor de toespraak van filosoof Stine Jensen. © ANP
In Wageningen is in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel de Wereld. © ANP
In dit hotel werd in 1945 onderhandeld over de overgave van de Duitsers in Nederland. © ANP
Het vuur wordt door Nederland verspreid door verschillende renners en markeert de start van Bevrijdingsdag 2018. © ANP

Tweede Kamer

Ruim 2.500 mensen hebben een kijkje genomen in de Tweede Kamer in Den Haag, toch een beetje de bakermat van vrijheid en democratie in Nederland. Ze konden de vergaderzaal van de Tweede Kamer en historische plekken bezoeken zoals de Oude Zaal waar tot 1992 de plenaire vergaderingen waren.

Ook de Rooksalon en Koffiekamer aan het Binnenhof waren open. Er waren optredens van de Haagse rockband The Clarks, zangeres Samantha Steenwijk (The Voice of Holland) en, voor de kleintjes, Woezel & Pip. Het was de tweede keer dat de Tweede Kamer open was in het kader van de bevrijdingsfeesten.

Bevrijdingsvuur

Bevrijdingsdag begon zoals altijd met het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen. De commissaris van de koning Clemens Cornielje stak het vuur aan. 

Vanuit Wageningen gingen 2.000 hardlopers vanaf middernacht op pad om het vuur te verspreiden over het hele land. Ieder festival werd geopend met het aansteken van het bevrijdingsvuur.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!