De bevrijdingsfestivals zijn door heel het land in volle gang. Om 12.00 uur zijn de festivals officieel geopend met een toespraak van filosoof Stine Jensen in Leeuwarden. Dit jaar is de Nationale Viering van de bevrijding in de Friese hoofdstad.

Om 13.00 uur waren alle bevrijdingsfestivals gestart. De meeste feesten begonnen op dat tijdstip, maar een aantal festivals was eerder van start gegaan.

Premier Mark Rutte is aanwezig bij de officiële opening in Leeuwarden. Daar stak hij ook de vlam aan om de Nationale Viering officieel te openen.

Helikopter

De ambassadeurs van de vrijheid worden de hele dag per helikopter van Defensie van het ene festival naar het andere festival gebracht om op te treden. Dit jaar zijn Fedde le Grand, Ronnie Flex en de band MY BABY de ambassadeurs.

Miss Montreal stond in Zwolle al vroeg in de middag op het podium, maar het was al vol voor het podium. Ze trok de aandacht door een meisje het podium op te roepen en een stukje voor haar te zingen.

Weer

Het wordt zaterdag een zonnige dag met temperaturen tot de 23 graden. Weerbureaus Weerplaza en Weeronline waarschuwen voor de sterke kracht van de zon. Festivalgangers wordt dan ook aangeraden om zich goed in te smeren met zonnebrandcrème en beschermende kleding te dragen. 

Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is de zon het sterkst volgens de weerstations. 

Ronnie Flex overwint vliegangst op Bevrijdingsdag
87
Ronnie Flex overwint vliegangst op Bevrijdingsdag

Bevrijdingsvuur

Bevrijdingsdag begon zoals altijd met het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Wageningen. De commissaris van de koning Clemens Cornielje stak het vuur aan. 

Vanuit Wageningen gingen estafetteteams vanaf middernacht op pad om het vuur te verspreiden over het hele land. Ieder festival wordt geopend met het aansteken van het bevrijdingsvuur.

Zonnig weer bij bevrijdingsfestivals

Het 5-mei concert op de Amstel. © ANP
Het 5-mei concert op de Amstel. © ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren vanaf 20.30 uur aanwezig bij het Bevrijdingsconcert op de Amstel. © ANP
De diverse activiteiten rond Bevrijdingsdag in Wageningen hebben rond 120.000 mensen op de been gebracht. © ANP
In Leeuwarden stonden de mensen voor 12.00 uur al klaar voor het aansteken van het bevrijdingsvuur. © Hollandse Hoogte
Premier Mark Rutte ontmoet veteranen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten. © Hollandse Hoogte
Miss Montreal riep in Zwolle een meisje uit het publiek het podium op en zong een stukje voor haar. © Livestream Bevrijdingsfestival Zwolle
De premier geeft het startsein voor de Nationale Viering van de bevrijding. © ANP
Op het Malieveld in Den Haag is het feest vroeg in de middag al begonnen. © ANP
Ongeacht de leeftijd geniet iedereen van het mooie weer en de muziek. © ANP
Premier Mark Rutte kijkt toe hoe een Syrisch vluchtelingengezin de Nederlandse vlag hijst bij de opening van het bevrijdingsfestival in Leeuwarden. © ANP
Rutte ontmoet verzetsstrijder Gerrit Fokkema bij de cel in de Blokhuispoort waar de Fries gevangen heeft gezeten tijdens de oorlog. © ANP
De ambassadeurs van de vrijheid staan klaar om hun lange dag langs meerdere festivals te beginnen. © ANP
Rutte is aangekomen bij de Blokhuispoort in Leeuwarden voor de toespraak van filosoof Stine Jensen. © ANP
In Wageningen is in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel de Wereld. © ANP
In dit hotel werd in 1945 onderhandeld over de overgave van de Duitsers in Nederland. © ANP
Het vuur wordt door Nederland verspreid door verschillende renners en markeert de start van Bevrijdingsdag 2018. © ANP

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!