De actiegroep #Geen4MeivoorMij ziet volledig af van een lawaaidemonstratie tijdens of voor de Nationale Dodenherdenking van vrijdagavond. Een protest werd eerder door de rechter verboden.

"Onze boodschap maakt de meeste impact door nu ons lawaaiprotest af te blazen, ons doel is bereikt", meldt de actiegroep in een persbericht. "De bal ligt nu bij Nederland om te zorgen dat de Dodenherdenking een geschiedgetrouwe herdenking wordt."

De rechtbank stond donderdag niet toe dat de actiegroep vlak voor de twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam een luchtalarm af laat gaan. De demonstratie is volgens de rechter een verstoring van de openbare orde en dus een strafbaar feit.

Initiatiefnemer Rogier Meijerink zei daarop zich niet aan de uitspraak te gaan houden. Hij zei dat hij de rechtbank als een koloniaal instituut ziet en alsnog naar de Dam komt om "te gaan schreeuwen". Meijerink zou zich daar dan samen met zijn aanhangers tussen het publiek verspreiden.

Meijerink gaf dit eerder in gesprek met de politie ook al aan en daarom werd de man ook een gebiedsverbod opgelegd. Dat betekent dat hij zich vrijdag tussen 18.00 en 22.00 uur niet in de buurt van de Dam mag begeven.

Hierom mag #Geen4MeivoorMij niet demonstreren bij de herdenking
145
Hierom mag #Geen4MeivoorMij niet demonstreren bij de herdenking

Kolonialisme

De Nationale Herdenking wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor "allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties" daarna. De actievoerders betrekken het kolonialisme bij de herdenking.

Meijerink meent dat "oorlogsmisdadigers worden herdacht", omdat dus ook de Nederlandse militairen worden herdacht die tijdens de oorlog tegen onafhankelijkheidsstrijders in het toenmalige Nederlands-Indië sneuvelden.

Hoeveel mensen van plan waren mee te doen aan de demonstratie is niet duidelijk geworden. Meijerink zei dat ongeveer twee- tot driehonderd mensen zich hadden aangemeld via Facebook. Van de actievoerders heeft alleen Meijerink een gebiedsverbod gekregen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!