De herinneringscentra Amersfoort en Vught, beide nationale monumenten, krijgen elk 1 miljoen euro voor uitbreiding en educatie.

Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn), die de budgetten toekent, is uitbreiding hard nodig wegens een groeiend aantal bezoekers, waaronder veel schoolklassen.

"Steeds minder mensen kunnen uit eigen ervaring verhalen vertellen over de verschrikkingen van de oorlog. Goed dat er dan plekken zijn waar herinneringen levend blijven", aldus de bewindsman.

Naast plannen voor verbouwingen en uitbreidingen, hebben de centra volgens Blokhuis ook plannen voor een nieuwe vaste expositie en nieuwe wisseltentoonstelling.

Verzetsstrijders

Vanuit Amersfoort en Vught werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangenen, onder wie verzetsstrijders, naar concentratiekampen en fabrieken voor dwangarbeid in heel Europa gestuurd.

Blokhuis legt vrijdag samen met minister-president Mark Rutte een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer en bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.