Het college van de gemeente Rotterdam wil niet dat winkels in de stad tijdens de Nationale Dodenherdenking open zijn. Als de raad ermee instemt, moeten Rotterdamse winkels voortaan op 4 mei om 19.00 uur hun deuren sluiten.

Dat schrijft het college na vragen van een aantal partijen over het plan van winkeliers om op 4 mei, tijdens de Dodenherdenking, koopavond te houden.

De nationale herdenking van oorlogsslachtoffers valt dit jaar voor het eerst sinds de wijziging van de winkeltijdenwet op een vrijdag. Daarom waren er ondernemers die overwogen open te blijven.

"Wij zijn het eens met de gedachte dat wij tijdens de Nationale Herdenking onze oorlogsslachtoffers herdenken en dat daarbij een koopavond ongepast is", schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Juist in Rotterdam wordt dit vanwege het verleden door het publiek begrijpelijkerwijs ook zo gevoeld."

Over het hoofd zien

Toen de Winkeltijdenwet in 2013 werd verruimd zag het college naar eigen zeggen "over het hoofd" dat het door deze nieuwe constructie in theorie mogelijk zou kunnen zijn dat winkels tijdens de Dodenherdenking open zouden blijven. Deze fout wil het college nu dus aanpassen.

Het plan van een aantal ondernemers om dit daadwerkelijk te doen, leidde de afgelopen week tot veel ophef. Zij zouden hun klanten om 20.00 uur overigens wel wijzen op de twee minuten stilte.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!