Bevrijdingsdag is vrijdag traditioneel afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel bij Theater Carré in Amsterdam. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte waren bij het evenement aanwezig.

Langs de kant en vanaf bootjes in het water keken honderden mensen naar de optredens van onder anderen Roel van Velzen, Remy van Kesteren en Joy Wielkens. Ook de cast van de musical Soldaat van Oranje en dansers van Het Nationale Ballet gaven een optreden.

Zo vliegt De Staat op 5 mei door Nederland
Zo vliegt De Staat op 5 mei door Nederland

Optredens
De optredens werden begeleid door het Metropole Orkest, onder leiding van Jules Buckley. Het Metropole Orkest werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht.

Van Velzen zong onder meer zijn nummer Baby Get Higher. Met het nummer Somebody van Queen zong het hele publiek, ook de koning en koningin, mee. Het concert begon om 21.00 uur en was tegen 22.15 uur afgelopen.

Het concert werd zoals ieder jaar afgesloten met het nummer We'll Meet Again van Vera Lynn. Op deze muziek vertrok het koninklijk paar per boot.

Veteranen

Bij het 5 mei-concert waren vrijdag ook veteranen aanwezig uit zeven verschillende landen; België, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Verenigde Staten en Noorwegen. Zij zijn in Amsterdam als vertegenwoordigers van de landen die betrokken waren bij de bevrijding van Nederland in 1944-1945.

De hele dag werden er in Nederland al Bevrijdingsfestivals gehouden. Premier Rutte gaf hiervoor om 13.00 uur het startsein met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Haarlem.