In Haarlem is met het slotoptreden van de Jeugd van Tegenwoordig het einde ingeleid van de feestelijkheden rondom Bevrijdingsdag. Op veertien plaatsen in Nederland waren officiële Bevrijdingsfestivals, maar ook elders in het land werd de vrijheid gevierd.
 

De feestelijkheden verliepen zonder problemen. Steden als Den Haag en Groningen meldden dat er ondanks het kille weer tienduizenden mensen op de been waren.

Hoewel in Groningen de stroom op het hoofdpodium een kwartiertje uitviel - waardoor Chef'Special even moest improviseren om er toch wat van te maken - was het er tot diep in de avond druk.

Ook in Amsterdam verliep de Bevrijdingsdag volgens de politie uitermate soepel.

Bevrijdingsvuur

Rond de klok van elf barstten de eerste feesten los in Assen en Zwolle. Later volgden Amsterdam, Roermond, Groningen, Leeuwarden, Den Bosch, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Almere en Vlissingen.

Premier Mark Rutte gaf tegen 13.00 uur het startsein voor de Bevrijdingsfestivals door in Haarlem het Bevrijdingsvuur te ontsteken. Voorafgaand aan het ontsteken van het vuur bezocht Rutte de Verhalentuin op het festival in de Haarlemmerhout. Daarna sprak acteur Nasrdin Dchar de vrijheidslezing uit.

Rutte benadrukte dat "vrijheid iets is wat we moeten koesteren en vieren. Maar het is ook iets om over na te denken, omdat we de vrijheid aan andere mensen door moeten geven." 

De VVD'er wees erop dat voor veel mensen op de wereld vrijheid helemaal niet vanzelfsprekend is. "Nog steeds niet. Eerder het tegenovergestelde zelfs: in veel landen is de vrijheid verder weg dan ooit."

Hij legde een link met de bekende verzetsstrijdster Hannie Schaft, die in Haarlem werd geboren. Zij was actief met de zussen Truus en Freddie Oversteegen. "Het zijn vrouwen die we alleen maar kunnen bewonderen voor hun moed en hun overtuigingen. Alles wat zij deden in die oorlogsjaren, deden zij met één doel: vrijheid. Alles draaide om dat ene woord."

Premier Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur
Premier Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur

Estafettelopers

De viering van Bevrijdingsdag begon om middernacht in Wageningen. Hier ontstak ook burgemeester Geert van Rumund een bevrijdingsvuur, waarna meer dan 1.300 estafettelopers het vuur naar de verschillende Bevrijdingsfestivals brachten.

De estafette is een symbool van de bevrijding van Nederland. Het is de overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei.

Estafettelopers verspreiden bevrijdingsvuur door Nederland
76
Estafettelopers verspreiden bevrijdingsvuur door Nederland

Niet vanzelfsprekend

Het thema van de Bevrijdingsfestivals is dit jaar 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend’. De ambassadeurs van de vrijheid zijn dit jaar De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig. Zij worden per helikopter naar diverse festivals gevlogen.

Op het Museumplein in Amsterdam schuiven vrijdagavond naar schatting tweeduizend mensen aan voor de Vrijheidsmaaltijd. Dit gratis diner is opgezet om inwoners van de stad elkaar te laten ontmoeten en hen samen de vrijheid te laten vieren.

De viering van Bevrijdingsdag wordt in Amsterdam afgesloten met het 5 mei-concert aan de Amstel. Hier zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij aanwezig zijn. Onder meer de cast van de musical Soldaat van Oranje treedt op.

Nederland viert Bevrijdingsdag

In Wageningen is het Bevrijdingsfestival laat op de avond nog in volle gang. © NU.nl/Els Jacobi
Tom Odell trad op op het bevrijdingsfestival in Groningen. © NU.nl/Dimitri Janowitz
De Engelse Veteraan Ray Lord en een Syrische vluchteling openen samen het bevrijdingsfestival in Wageningen. © NU.nl/Els Jacobi
Publiek vermaakt zich in Haarlem. © ANP
© NU.nl/Elvis Rademaker
Boven het Museumplein in Amsterdam hangt een bevrijdingsvliegtuigje. © ANP
In Amsterdam is het Bevrijdingsconcert begonnen. © NU.nl/Hans van der Leeden
Deelnemers aan de Liberty Tour 2017 rijden langs een oorlogsmonument in Voorschoten. © NU.nl/Wim van der Graaf
De tocht werd pas voor de tweede keer georganiseerd. © NU.nl/Wim van der Graaf
Het Bevrijdingsdefilé trekt door Wageningen. © NU.nl/Els Jacobi
Premier Mark Rutte en Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, bezoeken de Verhalentuin voorafgaand aan het ontsteken van het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival in de Haarlemmerhout. Dat is het startsein voor de Bevrijdingsfestivals in het land. © ANP
Rutte benadrukte dat "vrijheid iets is wat we moeten koesteren en vieren. Maar het is ook iets om over na te denken, omdat we de vrijheid aan andere mensen door moeten geven." © ANP
Rutte ontsteekt het Bevrijdingsvuur in Haarlem. © ANP
Douwe Bob treedt op tijdens het Bevrijdingsfestival in de Haarlemmerhout. © ANP
Publiek tijdens het Bevrijdingsfestival in de Haarlemmerhout. © ANP
Een bezoeker van het Bevrijdingsfestival in de Haarlemmerhout schrijft op wat vrijheid voor haar betekent. © ANP
Pieter van Vollenhoven tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Johannes de Doperkerk ter herdenking van de capitulaties van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indie in 1945. © ANP
Vieze Fur, Faberyayo en Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig voor de helikopter. Als Ambassadeurs van de Vrijheid vliegen ze langs de verschillende Bevrijdingsfestivals. © ANP
3FM-dj Frank van der Lende met zijn oma Jacqueline Turfkruyer. Van der Lende vertelt op de Bevrijdingsfestivals het verhaal van zijn oma, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd naar Westerbork en Theresienstadt. © ANP
Generaal Tom Middendorp stapt voor het Bevrijdingsdefile in Wageningen op een oude legermotor. © ANP
Oud-politica Rita Verdonk arriveert met vader en veteraan, Ad Verdonk, bij de Johannes de Doperkerk in Wageningen voor een herdenkingsbijeenkomst voorafgaand aan het Bevrijdingsdefile.
Voormalig Tourwinnaars Jan Janssen (links) en Joop Zoetemelk nemen deel aan de Freedom Ride 2017. © ANP
In de nacht van 4 op 5 mei zorgde burgemeester Geert van Rumund ervoor dat het bevrijdingsvuur ging branden in de vuurschaal op het 5 Mei Plein. © ANP
De burgervader kreeg de bevrijdingsvlam overhandigd van de Britse veteraan en bevrijder Ray Lord die de vlam naar Wageningen bracht. © ANP
De Britse veteraan bracht de vlam naar Wageningen. © ANP
Het ontsteken van het bevrijdingsvuur markeert de overgang van 4 naar 5 mei. © ANP
Loopgroepen vertrekken na het ontsteken van het bevrijdingsvuur. © ANP
Wielrenner Lars Boom (M) en schaatser Jan Smeekens (L) bij het ontsteken van het bevrijdingsvuur. © ANP