Ondanks dat er op veel plaatsen in Nederland een dodenherdenking wordt georganiseerd, zijn de meeste Nederlanders om 20.00 uur thuis.

Dat blijkt uit een peiling van NUpanel onder 681 respondenten.

78 procent van de respondenten is tijdens de dodenherdenking thuis. 11 procent gaat naar een plek binnen zijn of haar woonplaats. Een klein deel (2 procent) staat om 20.00 uur op de Dam in Amsterdam.

Het overgrote deel van de onderzoekdeelnemers (91 procent) is om 20.00 uur stil. 4 procent laat weten van niet en 5 procent heeft nog niet besloten of ze meedoen aan de twee minuten stilte.

Willem-Alexander en Maxima leggen krans bij Nationaal Monument
Willem-Alexander en Maxima leggen krans bij Nationaal Monument

Bevrijdingsdag

Ook voor Bevrijdingsdag hebben de meeste respondenten geen speciale plannen gemaakt. 33 procent staat wel stil bij de dag, maar onderneemt verder niets bijzonders. 26 procent moet werken en 14 procent volgt de viering via media zoals radio of internet. Enkele deelnemers gaan naar een festival (8 procent) of een activiteit in zijn of haar gemeente (9 procent).

Iets minder dan de helft van de respondenten hangt een vlag uit op 4 of 5 mei (30 procent), het overgrote deel (54 procent) doet dit niet.

Vrij

Bevrijdingsdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. In verschillende cao's is Bevrijdingsdag één keer in de vijf jaar een vrije dag. 72 procent van de ondervraagden vindt echter dat dit wel een jaarlijkse vrije dag moet worden, waarvan 11 procent hem wil inleveren voor een andere vrije dag.

Hemelvaart staat daarbij op een eerste plek met 36 procent. 25 procent zou Goede Vrijdag willen inleveren voor een vrije dag en 24 procent ruilt graag Tweede Pinksterdag in voor een dag niet werken op Bevrijdingsdag.