De kameropera over homovervolging For a Look or a Touch wordt op 4 mei in Amsterdam voor het eerst ook in Nederland uitgevoerd. De Nationale Opera neemt de eenmalige voorstelling voor zijn rekening in een regie van Wim Trompert.

De opera, die zo'n vijtig minuten duurt, is tot stand gebracht door de Amerikanen Gene Scheer (libretto) en Jake Heggie (muziek) en beleefde zijn wereldpremiere in 2011 in Seattle. Het verhaal gaat over de Joodse homo's Gad Beck en Manfred Lewin, die echt hebben bestaan.

Beck overleefde de oorlog, maar Lewin werd met zijn familie vermoord in Auschwitz. Lewin liet een dagboek na over zijn leven in Berlijn, dat gebruikt is bij het schrijven van het libretto. In de opera ziet de toeschouwer de - in werkelijkheid inmiddels ook overleden - Beck als oude man. Hij wordt in de voorstelling opgeschrikt door een geestverschijning, Lewin.

De kameropera wordt in Amsterdam 'semi-geënsceneerd' uitgevoerd. Acteur Alexander Oliver (Gad) en bariton Bryan Jolly (Manfred) worden bijgestaan door een ensemble van vijf musici (op klarinet, piano, fluit, viool en cello).