Nederland staat donderdag om 20.00 uur twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Een overzicht van de belangrijkste herdenkingen op 4 mei.

Nationale Herdenking in Amsterdam

Op de Dam zijn donderdag koning Willem-Alexander, koningin Màxima en premier Rutte aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Schrijfster Annejet van der Zijl verzorgt een lezing.

Aansluitend worden twee minuten stilte in acht genomen en leggen Willem-Alexander en Máxima een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Op de NPO-zenders is vanaf 18.45 uur een rechtstreeks verslag te volgen. Iedereen kan bij de herdenking op de Dam aanwezig zijn.

Herdenking koopvaardijdoden in Rotterdam

Bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg vond donderdagochtend de eerste officiële herdenking van de dag plaats. Aan de voet van de Erasmusbrug werden de opvarenden van de koopvaardij die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Tijdens de oorlog lieten meer dan 3.500 burgeropvarenden het leven bij de ondergang van bijna vijfhonderd Nederlandse koopvaardijschepen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb legde een krans.

Generaal Middendorp spreekt op ereveld Loenen

Op Nationaal Ereveld Loenen werden aan het begin van de middag de doden herdacht. Om 13.30 uur hield Generaal Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten, een toespraak. Zangeres Renee van Bavel zong enkele liederen.

Daarna legde Middendorp een krans bij het monument van 'De Vallende Man'. Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Herdenking militairen op de Grebbeberg

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn donderdagavond aanwezig bij de herdenkingsplechtigheid op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Hier worden de beroepsmilitairen en dienstplichtigen herdacht die sinds 1940 voor het Koninkrijk zijn gevallen. Op de Grebbeberg leverde het Nederlandse leger fel verzet in mei 1940. Hierbij vielen honderden doden.

Klok op de Waalsdorpervlakte in Den Haag

In de duinen bij Den Haag vindt een grote stille tocht plaats langs de plek waar de Duitsers in de oorlog honderden verzetsstrijders fusilleerden. Op de Waalsdorpervlakte staat een enorme klok, die voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt geluid.

Aan deze herdenking doen elk jaar vele duizenden mensen mee; de kop van de stoet wordt gevormd door overlevenden en familieleden van overleden verzetsstrijders. RTL doet live verslag van deze herdenking.

Kinderherdenking in Madurodam

Voor de tweede maal vond in miniatuurstad Madurodam een speciale kinderherdenking van de gevallenen plaats. Madurodam werd in 1952 opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro en draagt officieel de status van oorlogsmonument.

Met de Nationale Kinderherdenking wil de miniatuurstad het belang van de herinnering doorgeven aan kinderen onderstrepen. De herdenking, waar honderden kinderen bij zijn, bestond onder meer uit een kinderdefilé en een toespraak van jeugdburgemeester Iris de Ruyter de Wildt.

Hele dag herdenking in Westerbork

In Nationaal Monument Kamp Westerbork, dat in de oorlog een doorvoerkamp voor Joden en verzetsstrijders was, vindt de hele dag een herdenking plaats. Overdag vertellen kampoverlevenden hoe de oorlog hun levens en dat van hun familie heeft getekend.

Voor de twee minuten stilte vindt een speciaal herdenkingsprogramma plaats, waar onder meer zanger Douwe Bob een bijdrage aan levert. Speciale aandacht wordt besteed aan de rol die de Jodenster had bij de vervolging door de nazi’s. Het gele symbool dat Joden op hun kleren moesten dragen, werd 75 jaar geleden ingevoerd.

Herdenkingen bij homomonumenten voor vervolgde LHBT

Bij twee homomonumenten, in Amsterdam en Den Haag, vindt donderdagavond voorafgaand aan de twee minuten stilte een speciale herdenking plaats. Hierbij worden de LHBT herdacht die door de nazi’s werden gedeporteerd en gedood. Naar schatting ging het om enkele tienduizenden homoseksuelen in Europa, waarvan er een paar duizend uit Nederland kwamen. Het grootste deel van deze groep overleefde de concentratiekampen niet.

Herdenken op de weg en het spoor

De ANWB adviseert weggebruikers om iets voor 20.00 uur een parkeerplaats te zoeken. Alleen op die manier kunnen automobilisten de twee minuten stilte veilig in acht nemen. Ook de NS doet mee aan het herdenken: om 20.00 uur staan alle treinen twee minuten stil.

In de treinen, maar ook op de stations en in winkels op de stations wordt de twee minuten stilte in acht genomen. Machinisten en conducteurs dragen op 4 mei ook het officiële fakkelspeldje van de Nationale Herdenking.