Op Bevrijdingsdag worden er traditioneel weer talloze festivals en feesten georganiseerd. NU.nl zet de leukste gratis evenementen in heel Nederland op een rij. 

Amsterdam

Het Vrije Westen
Waar: Westerpark
Wanneer: 11.00-23.00 uur
Meer informatie

Dat tijdens Bevrijdingsdag nauwelijks zou worden gedacht aan 4 mei, gaat in Het Vrije Westen niet op. Aan wat we precies herdenken wordt in het Westerpark ook volop aandacht besteed, door onder meer een speeddate met veteranen en vrijheidscollege's. Wel wordt er ook gewoon volop gefeest en staan er diverse bands en dj's op het podium. 

Concert op de Amstel
Waar: Amstel
Wanneer: 21.00-22.30 uur
Meer informatie 

Geheel in traditie wordt Bevrijdingsdag in Amsterdam afgesloten met het concert op de Amstel, waar Het Metropole Orkest samen met artiesten als Remy van Kesteren en Roel van Velzen een optreden verzorgen voor het publiek op de kade. 

Haarlem

Bevrijdingspop Haarlem
Waar: Frederikspark, Florapark
Wanneer: 11.30-23.45 uur
Meer informatie

Bevrijdingspop Haarlem bestaat al sinds 1980 en is een van de klassiekers onder de Bevrijdingsfestivals. Op drie verschillende podia en het Plein van de Vrijheid (allemaal op loopafstand van elkaar) staan grote namen als Spinvis, Sevn Alias en de Jeugd van Tegenwoordig.

Rotterdam

Bevrijdingsfestival Zuid-Holland
Waar: Het Park
Wanneer: 12.30-23.00 uur
Meer informatie 

Op het Bevrijdingsfestival van Zuid-Holland staan ambassadeurs De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig op het podium. Daarnaast verzorgen artiesten als Maan en Mister & Mississipi een optreden in het kader van 5 mei. 

Friday : SBMG x Dave Roelvink
Waar: The VIP Room
Wanneer: 23.00-05.00 uur
Meer informatie

In Rotterdam zijn er iets minder gratis feestjes te vinden op 5 mei dan in de meeste steden. Maar er kan nog wel zonder betaling gedanst worden met SMBG en Dave Roelvink in The VIP Room. Hoewel het niet gaat om een officiële afterparty, is dit feest ook voor SMBG de afsluiting van hun Bevrijdingsdag-tour. 

Groningen

Bevrijdingsfestival Groningen
Waar: Stadspark
Wanneer:
Meer informatie

Tom Odell komt dit jaar exclusief naar Groningen, voor een spetterend optreden in het Stadspark. Hier kun je ook bands als Chef' Special vinden en de Groningse rapper Kraantje Pappie. 

Dynamik#8 Bevrijdingsdag Special
Waar: Wolter Wolthers
Wanneer: 23.00-07.00 uur
Meer informatie

Sluit Bevrijdingsdag af met een dynamisch feestje in de relatief nieuwe kroeg Wolter Wolthers. Onder meer techno-dj Stefan Lafontaine van Kopjek komt draaien. 

Leeuwarden

Bevrijdingsfestival Leeuwarden
Waar: Oldehoosterkerkhof
Wanneer:
Meer informatie 

In de hoofdstad van Friesland mag Twarres niet ontbreken op het "Befrijdingsfestival". Ook DI-RECT en The Cool Quest komen langs. 

Liberation Day
Waar: Club Hemingway
Wanneer: 14.00-05.00 uur
Meer informatie 

Dag en nacht staat Club Hemmingway klaar met een veelzijdig programma op het gebied van deephouse, techno en house.

Den Haag

Bevrijdingsfestival Den Haag
Waar: Malieveld
Wanneer: 10.00-23.00 uur
Meer informatie

Het Bevrijdingsfestival in Den Haag biedt niet alleen diverse optredens, maar ook breakdance-workshops en een voorstellingen van onder meer Puur Gelul. 

Mansion Freedom Special
Waar: Millers
Wanneer: 23.00-04.00 uur
Meer informatie 

Bij Millers wordt feesten gezien als "de beste manier om vrijheid te vieren". Onder meer Girls Love dj's en Kevin Orduna zorgen er daarom voor dat er de hele nacht gedanst kan worden. 

Utrecht

Bevrijdingsfestival Utrecht
Waar: Park Transwijk
Wanneer: 11.00-23.00 uur
Meer informatie

Onder meer Indian Askin en Room Eleven komen optredens verzorgen tijdens de 25ste editie van het Utrechtse Bevrijdingsfestival. Ook de kleinsten kunnen zich vermaken, bij het speciale Kinderfestival. 

Bevrijdingsfestival Afterparty
Waar: TivoliVredenburg
Wanneer: 23.30-04.55 uur
Meer informatie 

Sfeermaker dj St. Paul, SlodderVosGang-rapper Cho en de twaalfkoppige Amsterdamse band Gallowstreet geven een feestelijke afterparty na het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk. Daarnaast zorgen onder meer producer Falco Benz en dj Wouter S voor house en disco-deuntjes. 

Den Bosch

Bevrijdingsfestival Brabant
Waar: Pettelaarse Schans
Wanneer: 10.30-23.30 uur
Meer informatie 

HAEVN en My Baby staan in Den Bosch op het podium. Naast optredens zijn er ook dansworkshops en kunnen bezoekers aansluiten bij de Vrijheidslunch. 

On The House - Freedom Dance
Waar: W2
Wanneer: vanaf 23.00 uur
Meer informatie

Het enige wat je afrekent zijn de drankjes, het feestje is "on the house". Vooral indie en alternatieve hitjes worden gedraaid. 

Vlissingen

Bevrijdingsfestival Zeeland
Waar: diverse podia in binnenstad
Wanneer: 12.00-00.00 uur
Meer informatie

Speeddaten met veteranen,een vredes-ijsje eten of genieten van optredens van onder meer Lucas Hamming en SBMG. 

I Love Beatz
Waar: Timmerfabriek, Vlissingen
Wanneer: 15.00-02.00 uur
Meer informatie

The Godfather of Hardcore heeft een lijstje samengesteld met hardstyle-dj's en hardcore-aficionados, die speciaal voor Bevrijdingsdag komen draaien.

Limburg

Bevrijdingsfestival Limburg
Waar: Plein van de Vrijheid, Kloosterwandplein, Roermond
Wanneer: 12.00-00.00 uur
Meer informatie

Wie in Limburg Bevrijdingsdag wilt vieren kan vrijdag 5 mei terecht in Roermond. Daar zullen op meerdere locaties (Plein van de Vrijheid, Cross Culture Stage, Sena Performers Stage en het Kloosterwandplein) verschillende artiesten te zien zijn. Bijvoorbeeld Jett Rebel, De Staat en Mr. Polska. 

Bevrijdingsfestival Heerlen
Waar: Pancratiusplein-Zuid
Wanneer: 14.00-00.00 uur
Meer informatie

Ook in Heerlen wordt de vrijheid muzikaal gevierd. Op Het Pancratiusplein-Zuid zullen twee podia worden opgebouwd. Op de Gulpener Stage kun je artiesten als Jaya the Cat en De Nachtdienst verwachten. Op de Parkstad Pop Stage zullen talenten als Iman Free en Red Ribbon Army hun best gaan doen.

Overijssel

Bevrijdingsfestival Overijssel
Waar: Park de Wezenlanden in Zwolle
Wanneer: 11.00-00.00 uur
Meer informatie

Op in totaal zeven verschillende podia in park de Wezenlanden viert Zwolle dit jaar de vrijheid. Tijdens de editie van dit festival, dat dit jaar voor de 26e keer wordt georganiseerd, kun je grote artiesten als Kensington en Blaudzun zien, maar ook naar nieuwe (Zwolse) helden als Chayah en Money & The Man luisteren.

Gelderland

Bevrijdingsfestival Wageningen
Waar: binnenstad Wageningen
Wanneer: 12.15-00.00 uur
Meer informatie

Wageningen is een bijzondere stad op Bevrijdingsdag, want hier bespraken de Canadezen en de Duitsers de capitulatie van laatstgenoemde bezetter. Op tien plekken in de binnenstad van Wageningen is heel Gelderland welkom om te dansen voor de vrede.