Veel mensen hadden zich woensdagavond verzameld bij het Nationaal Monument op de Dam om stil te staan bij de oorlogsslachtoffers die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Om 20.00 uur werden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers. Niet alleen op de Dam, maar in heel Nederland is er stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. 

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima woonden de Nationale Dodenherdenking bij en legden de eerste krans bij het monument.

Na het moment van stilte werd het Nederlandse volkslied het Wilhelmus gespeeld.

Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam hield een toespraak en zei dat verhalen uit de Tweede Wereldoorlog veel verdriet oproepen, en we er veel van kunnen leren.

''De verhalen leren ons dat het kwaad begint met vooroordelen en vernederingen: joden moesten een ster dragen, hun kinderen mochten niet meer naar hun eigen school. Roma en Sinti, homo's, verstandelijk beperkten: zij deden niemand kwaad, maar er was in nazi-Duitsland geen plaats voor hen'', aldus Aboutaleb.

''Zo valt een land ten prooi aan onderbuikgevoelens, ondoordachte emoties die de samenleving ontwrichten. Onderbuikgevoelens die de weg kunnen plaveien naar haat, naar geweld, en uiteindelijk zelfs naar moord. Nog steeds.''

Nieuwe Kerk

Voordat de openbare bijeenkomst op de Dam begon was er herdenking in de nabijgelegen Nieuwe Kerk. Daarbij waren vijftienhonderd mensen aanwezig. Hella de Jonge, vrouw van cabaretier Freek de Jonge en dochter van de joodse scenarioschrijver Eli Asser, sprak er de jaarlijkse 4 mei-voordracht uit.

Niet alleen in Amsterdam, maar op honderden andere locaties herdachten mensen de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Dat gebeurde onder meer bij Ereveld Grebbeberg in Rhenen en op de Waalsdorpervlakte in het duingebied bij Den Haag.

Aan de oproep van Rijkswaterstaat om een parkeerplaats te zoeken wanneer weggebruikers om 20.00 uur twee minuten stilte in acht wilden nemen, is goed gehoor gegeven. Volgens een woordvoerder is er ''behoorlijk intensief" gebruikgemaakt van de parkeervoorzieningen langs de snelwegen.

Eerder op woensdag werden In Rotterdam de koopvaardijdoden herdacht; in Den Haag stond de Tweede Kamer stil bij de doden door oorlog. 

Video: Herdenking op de Dam in Amsterdam

Gedichten

De zestienjarige Sterre Wolthers uit Haren las haar gedicht voor tijdens de herdenking. Ze won de wedstrijd Dichter bij 4 mei.

Eline Huberts (16), Marjolein Werkman (18) en Ayu Ritzema (18) wonnen ook. Zij droegen hun gedichten voor tijdens de herdenkingen in respectievelijk Kamp Amersfoort, Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking. © ANP
Woensdag 4 mei: De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. © ANP
Om 20.00 uur werden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers. © ANP
Er zijn verschillende kransen neergelegd om alle oorlogsslachtoffers te herdenken. © ANP
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam hield een toespraak en zei dat verhalen uit de Tweede Wereldoorlog veel verdriet oproepen, en we er veel van kunnen leren. © ANP
Niet alleen op de Dam, maar in heel Nederland wordt er stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. © ANP
In miniatuurstad Madurodam vindt voor het eerst een speciale kinderherdenking van de gevallenen plaats. Madurodam werd in 1952 opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro en draagt officieel de status van oorlogsmonument. © ANP
Premier Mark Rutte en Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, leggen een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de hal van de Tweede Kamer. © ANP
amervoorzitters Ankie Broekers-Knol (Eerste Kamer) en Khadija Arib (Tweede Kamer) leggen namens de Staten-Generaal een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de hal van de Tweede Kamer. © ANP
NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff legt een krans bij Nieuwspoort ter herdenking van diegenen die in de bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting. © ANP
Camiel Eurlings (L), Nederlands lid van het Internationaal Olympisch Comite legt samen met Jos Geukers, voorzitter van gymnastiekbond KNGU een krans tijdens de Nationale Sportherdenking in het Olympisch Stadion. © ANP

Rutte

Premier Mark Rutte was bij de herdenkng op Nationaal Ereveld Loenen en bendadrukte dat herdenken belangrijk is. "Op die manier wordt het verleden levend gehouden", aldus de regeringsleider.

"Door samen te komen, stil te zijn en herinneringen te delen, eren wij de nagedachtenis van al die duizenden mannen en vrouwen die hier hun laatste rustplaats vonden. Hun offer, hun strijd, hun noodlot: we mogen het niet vergeten", aldus Rutte op het ereveld in Loenen.

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Het thema van de herdenking dit jaar is 'geef vrijheid door'.