Nederland staat woensdag om 20.00 uur twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt dat 95 procent van de Nederlanders dan stil is. Een overzicht van de belangrijkste herdenkingen op 4 mei.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam hield na de twee minuten stilte een toespraak bij het Nationaal Monument.

Video: Herdenking op de Dam in Amsterdam

Premier Mark Rutte was woensdag aanwezig tijdens de herdenking op Nationaal Ereveld Loenen.

Ook legde de premier samen met Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de hal van de Tweede Kamer.

Camiel Eurlings (L), Nederlands lid van het Internationaal Olympisch Comite legde samen met Jos Geukers, voorzitter van gymnastiekbond KNGU, een krans tijdens de Nationale Sportherdenking in het Olympisch Stadion. 

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff legde een krans bij Nieuwspoort ter nagedachtenis van diegenen die in de bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting.

Kamervoorzitters Ankie Broekers-Knol (Eerste Kamer) en Khadija Arib (Tweede Kamer) legden namens de Staten-Generaal een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de hal van de Tweede Kamer.

Al jaren wordt er stilgestaan bij de Dodenherdenking op de Amsterdamse Dam.