Op diverse plekken in Nederland vonden woensdagochtend de eerste herdenkingen van oorlogsslachtoffers plaats. In Rotterdam werden de koopvaardijdoden herdacht; in Den Haag stond de Tweede Kamer stil bij de doden door oorlog.

Bij de dodenherdenking in het parlement zei Kamervoorzitter Khadija Arib dat Nederland de verantwoordelijk heeft om vrijheid door te geven, óók naar de vluchtelingen toe.

"Solidariteit stopt niet bij de eigen landsgrenzen. Wij hebben tegenover vluchtelingen een verantwoordelijkheid", aldus Arib.

"Denk aan al die Amerikanen, Canadezen, Engelsen, Polen, Fransen en Belgen die ons hielpen bij het heroveren van onze vrijheid. Velen betaalden daarvoor de hoogste prijs. En zoals zij streden voor onze grondrechten, zo moeten wij dat voor anderen doen."

De Kamervoorzitter benadrukte daarmee het thema van de herdenking dit jaar: 'geef vrijheid door'. "De Tweede Wereldoorlog is ook de strijd van onze generatie. Niet alleen omdat de oorlog ons heeft gemaakt tot wie en wat we zijn, maar ook omdat de waarden die toen op het spel stonden van alle tijden zijn. Vrijheid, gelijkheid en waardigheid. Iedereen heeft er recht op."

Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam tijdens de nationale dodenherdenking. © ANP
Woensdag 4 mei: De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. © ANP
Om 20.00 uur werden er twee minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers. © ANP
Er zijn verschillende kransen neergelegd om alle oorlogsslachtoffers te herdenken. © ANP
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam hield een toespraak en zei dat verhalen uit de Tweede Wereldoorlog veel verdriet oproepen, en we er veel van kunnen leren. © ANP
Niet alleen op de Dam, maar in heel Nederland wordt er stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. © ANP
In miniatuurstad Madurodam vindt voor het eerst een speciale kinderherdenking van de gevallenen plaats. Madurodam werd in 1952 opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro en draagt officieel de status van oorlogsmonument. © ANP
Premier Mark Rutte en Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, leggen een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de hal van de Tweede Kamer. © ANP
amervoorzitters Ankie Broekers-Knol (Eerste Kamer) en Khadija Arib (Tweede Kamer) leggen namens de Staten-Generaal een krans bij de Erelijst van Gevallenen in de hal van de Tweede Kamer. © ANP
NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff legt een krans bij Nieuwspoort ter herdenking van diegenen die in de bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting. © ANP
Camiel Eurlings (L), Nederlands lid van het Internationaal Olympisch Comite legt samen met Jos Geukers, voorzitter van gymnastiekbond KNGU een krans tijdens de Nationale Sportherdenking in het Olympisch Stadion. © ANP

Koopvaardij

In Rotterdam zijn woensdagmorgen onder anderen opvarenden van de koopvaardij herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Dat gebeurde bij koopvaardijmonument De Boeg aan de voet van de Erasmusbrug.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb hield een toespraak, waarin hij de 3.500 omgekomen zeelieden herdacht. Volgens Aboutaleb werden de zeelieden door de oorlog opeens frontsoldaten, omdat op zee hard werd gevochten. "Koopvaardijschepen kregen de essentiële taak Groot-Brittannië te bevoorraden met voedsel en oorlogsmaterieel", stelde hij.

Belangrijk

Premier Mark Rutte stelde tijdens de herdenkng op Nationaal Ereveld Loenen dat herdenken belangrijk is. "Op die manier wordt het verleden levend gehouden", aldus de staatsman.

"Door samen te komen, stil te zijn en herinneringen te delen, eren wij de nagedachtenis van al die duizenden mannen en vrouwen die hier hun laatste rustplaats vonden. Hun offer, hun strijd, hun noodlot: we mogen het niet vergeten", aldus Rutte op het ereveld in Loenen.

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Kinderherdenking

In miniatuurstad Madurodam vindt voor het eerst een speciale kinderherdenking van de gevallenen plaats. Madurodam werd in 1952 opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro en draagt officieel de status van oorlogsmonument.

Met de Nationale Kinderherdenking wil de miniatuurstad het belang van de herinnering doorgeven aan kinderen onderstrepen.

Acht uur

In alle Nederlandse steden wordt woensdag stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. Uit onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt dat 95 procent van de Nederlanders om 20.00 uur twee minuten stil is. De Nationale Herdenking is zoals elk jaar op de Dam in Amsterdam. Hierbij zijn ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om iets voor 20.00 uur een parkeerplaats te zoeken. Alleen op die manier kunnen automobilisten de twee minuten stilte veilig in acht nemen.

Ook de NS doet mee aan het herdenken: om 20.00 uur staan alle treinen twee minuten stil. In de treinen, maar ook op de stations en in winkels op de stations wordt de twee minuten stilte in acht genomen. Machinisten en conducteurs dragen op 4 mei ook het officiële fakkelspeldje van de Nationale Herdenking.