Nederland staat woensdag om 20.00 uur twee minuten stil bij de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei blijkt dat 95 procent van de Nederlanders dan stil is. Een overzicht van de belangrijkste herdenkingen op 4 mei.

Nationale Herdenking in Amsterdam

Op de Dam zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima woensdagavond aanwezig, ze leggen daar een krans. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam houdt na de twee minuten stilte de toespraak bij het Nationaal Monument. Auteur en kunstenares Hella de Jonge verzorgt dit jaar de 4 mei-voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Herdenking koopvaardijdoden in Rotterdam

Bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg vond woensdagochtend al een herdenking plaats. Aan de voet van de Erasmusbrug werden de opvarenden van de koopvaardij herdacht die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog lieten meer dan 3.500 burgeropvarenden het leven bij de ondergang van bijna vijfhonderd Nederlandse koopvaardijschepen.

Premier Rutte spreekt op ereveld Loenen

Ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van de Oorlogsgravenstichting hield Mark Rutte aan het begin van de middag een toespraak bij de herdenking op het ereveld Loenen. Daarna legde de premier een krans bij het monument van 'De Vallende Man'. Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Herdenking militairen op de Grebbeberg

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn woensdagavond aanwezigheid bij de herdenkingsplechtigheid op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Hier worden de beroepsmilitairen en dienstplichtigen herdacht die sinds 1940 voor het Koninkrijk zijn gevallen. Op de Grebbeberg leverde het Nederlandse leger fel verzet in mei 1940. Hierbij vielen honderden doden.

Klok op de Waalsdorpervlakte in Den Haag

In de duinen bij Den Haag vindt een grote stille tocht plaats langs de plek waar de Duitsers in de oorlog honderden verzetsstrijders fusilleerden. Op de Waalsdorpervlakte staat een enorme klok, die voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt geluid. Aan deze herdenking doen elk jaar vele duizenden mensen mee; de kop van de stoet wordt gevormd door overlevenden en familieleden van overleden verzetsstrijders.

Herdenking op de Alexanderkazerne in Den Haag

Commandant landstrijdkrachten en burgemeester Jozias van Aartsen herdenken om 14.00 uur de gevallenen bij het nieuwe gedenkteken op het terrein van de voormalige Alexanderkazerne, waar nu het Internationaal Strafhof is gevestigd. Een nieuw gedenkteken herinnert aan de soldaten die in Den Haag vielen tijdens een bombardement van de Duitse luchtmacht.

Kinderherdenking in Madurodam

Voor het eerst vindt in miniatuurstad Madurodam een speciale kinderherdenking van de gevallenen plaats. Madurodam werd in 1952 opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro en draagt officieel de status van oorlogsmonument. Met de Nationale Kinderherdenking wil de miniatuurstad het belang van de herinnering doorgeven aan kinderen onderstrepen. De herdenking, waar honderden kinderen bij zijn, bestaat onder meer uit een kinderdefilé en een toespraak van jeugdburgemeester Noah van Meekeren.

Hele dag herdenking in Westerbork

In Nationaal Monument Kamp Westerbork, dat in de oorlog een doorvoerkamp voor Joden en verzetsstrijders was, vindt de hele dag een herdenking plaats. Overdag vertellen kampoverlevenden hoe de oorlog hun levens en dat van hun familie heeft getekend. Voor de twee minuten stilte vindt een speciaal herdenkingsprogramma plaats, waar onder meer zanger Tim Knol een bijdrage aan levert. Een speciale plek in de herdenking vormt de onlangs overleden Holocaustoverlevende Jules Schelvis.

Herdenken op de weg en het spoor

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om iets voor 20.00 uur een parkeerplaats te zoeken. Alleen op die manier kunnen automobilisten de twee minuten stilte veilig in acht nemen. Ook de NS doet mee aan het herdenken: om 20.00 uur staan alle treinen twee minuten stil. In de treinen, maar ook op de stations en in winkels op de stations wordt de twee minuten stilte in acht genomen. Machinisten en conducteurs dragen op 4 mei ook het officiële fakkelspeldje van de Nationale Herdenking.