Donderdag 5 mei is het Bevrijdingsdag en dat wordt in het hele land weer gevierd met bevrijdingsfestivals. In onder meer Wageningen, Vlissingen, Haarlem en Zwolle treden de Ambassadeurs van de Vrijheid en andere artiesten op.

Dat zijn dit jaar de zangeres Kovacs, zanger Nielson en het DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano. De NS zet extra treinen in.

Hieronder een overzicht van de festivals op Bevrijdingsdag in samenwerking met Festivalinfo:

Leeuwarden

Tijdens Bevrijdingsfestival Friesland in Leeuwarden zullen naast de Ambassadeurs van de Vrijheid ook artiesten als Twarres, Miss Montreal en Afterpartees optreden.

Groningen

Groningen organiseeert dit jaar op 5 mei in het Stadspark een festival met onder anderen Typhoon, Ali B, De Likt en Tim Douwsma.

Assen

Ook in Assen wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de herwonnen vrijheid. Drenthe doet dit op 5 mei met artiesten als Moke, Gregor Salto, Wolftone, Di-rect en de Ambassadeurs verdeeld over vier podia.

Zwolle

Twee weken terug stond Zwolle nog in het teken van de verjaardag van koning Willem-Alexander, maar op 5 mei stelt de stad zich in dienst van de vrijheid. Dit jaar zullen artiesten als Rondé, Kenny B, Hippe Gasten en Rootsriders en natuurlijk de Ambassaderus van de Vrijheid hun opwachting maken.

Video: Livestream: Bevrijdingsfestival Overijssel

Almere

Flevoland viert de vrijheid in Almere, waar op 5 mei op vijf locaties verschillende artiesten zullen optreden. Te denken valt aan Ronnie Flex, The Beat, Kenny B en Nielson.

Utrecht

Een van de populairste bevrijdingsfestivals is dat in Park Transwijk in Utrecht. Ook dit jaar belooft het een feest te worden, met een thuiswedstrijd voor John Coffey en de komst van Juliette Lewis and the Licks.

Amsterdam 

In de hoofdstad wordt op zeven podia in het Westerpark bij de vrijheid stilgestaan en gefeest. Bevestigde artiesten zijn onder anderen Eefje de Visser, Indian Askin en Mozes and the First Born.

Haarlem

Bevrijdingspop in Haarlem is het oudste en grootste Bevrijdingsfestival. Op het podium staan dit jaar Chef'Special, Fresku, Eefje de Visser, My Baby, Sue The Night, GOSTO, Son Mieux en LAKSHMI.

Den Haag

In Den Haag kun je terecht voor een 5 mei-viering op het Malieveld. Daar zullen naast de Ambassadeurs van de Vrijheid, Alvaro Soler, Will and the People en Maan te zien zijn.

Rotterdam

Rotterdammers kunnen op 5 mei terecht bij de Euromast. In het aangrenzende park treden artiesten als Kraantje Pappie, Dewolff en Roog op. Bezoekers kunnen echter ook speeddaten met veteranen.

Wageningen

Wie zich op 5 mei in Wageningen bevindt, kan optredens van Jett Rebel, Gers Pardoel, Kraak & Smaak en Yes-R bijwonen. 

Vlissingen

Vlissingen organiseert op 5 mei op verschillende plekken een gevarieerd programma met onder anderen Crooks, Diggy Dex, Hef en Solof.

Den Bosch

In Den Bosch staat men niet alleen stil bij de vrijheid, maar verzorgen Fake Billy and the False Prophets, Midas, Causes en Jungle by Night ook de muzikale omlijsting om de vrijheid te vieren.

Roermond

Mensen in Roermond kunnen op 5 mei optredens bijwonen van The Common Linnets, The Brahms en Lessoir. Ook zullen de Ambassadeurs van de Vrijheid op verschillende podia te zien zijn.

Breda

Geen normaal bevrijdingsfestival voor Breda dit jaar. De stad viert 5 mei met het Breda Jazz Festival; jazz, rockabilly en blues. Er staan heel wat namen op het programma, waaronder The Soul Snatchers, Catfish, Hans Dulfer en Ruben Hoeke Band.

Lelystad

Lelystad verwelkomt Dancetour Lelystad op 5 mei onder anderen Dannic, Girls Love DJ’s, La Fuente en Dirtcaps voor een groot dancefestival. Het festival is gratis toegankelijk.

Hoorn

VRIJ Festival is een gratis toegankelijk Bevrijdingsfestival op 5 mei in de binnenstad van Hoorn. Het festival biedt een diversiteit aan muziek, culturele activiteiten, theater en literatuur.