Meerdere bevrijdingsfestivals hebben dinsdag last van het slechte weer. Vanuit het zuidwesten trekken zware buien met onweer, hagel en windstoten over Nederland richting het noordoosten.

Het bevrijdingsfestival in Almere op de Esplanade, naast open water, is vanwege de weersomstandigheden helemaal afgelast. Eerder kwam al het hele middagprogramma, met onder meer Partysquad en Handsome Poets, te vervallen. De avondoptredens van Caro Emerald, Kensington en Trijntje Oosterhuis vinden nu ook geen doorgang meer.

"De harde wind die ook nog de komende uren wordt verwacht, maakt het niet verantwoord publiek en artiesten toe te laten", aldus een woordvoerder. "Wij betreuren dit ten zeerste, voor alle vrijwilligers, partners, maar met name voor alle bezoekers."

Het bevrijdingsfestival in Assen begon pas om 16.30 uur, in plaats van 12.00 uur. Het festivalterrein werd eerder ontruimd, meldde RTV Drenthe. Vanuit Drenthe kwamen berichten over hevig noodweer met hagelstenen zo groot als pingpongballen.

In Haarlem werd het bevrijdingsfestival rond 14.00 uur tijdelijk gesloten. "Elk half uur beoordelen we de situatie", meldt de organisatie op de website. Het programma is weer herstart om 15.15 uur.

Nederland viert bevrijdingsdag

Jett Rebel, ambassadeur van de Vrijheid, in de helikopter onderweg naar het Bevrijdingsfestival Leeuwarden. © ANP
Een luchtfoto van het festivalterrein in Groningen, © ANP
Bevrijdingsdefilé 'het Gooi bevrijd' in Hilversum, waarbij de eerste voertuigen al 26 april aankwamen.
Ambassadeurs vliegen per helikopter en vliegtuig naar de verschillende optredens. © ANP
Bevrijdingsdefilé 'het Gooi bevrijd' in Hilversum
Publiek wacht op het defile in Wageningen tijdens Bevrijdingsdag. © ANP
Ongeveer 40 hardlopers van de verenigingen Lycurgus en Zaanland brengen het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Zaanstad. © NU.nl/Frank de Groot
Bezoekers in regenkleding tijdens het Bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag. © ANP
Premier Mark Rutte ontsteekt samen met Afghanistan veteraan Rob Severs (R) het vrijheidsvuur bij het startsein van Bevrijdingsdag in Vlissingen. © ANP
De organisatoren van het feest in Groningen vroegen het publiek vanochtend niet naar het festivalterrein te komen. © ANP
Het programma van meerdere Bevrijdingsdagen moest worden aangepast vanwege het slechte weer. © ANP
Mensen staan in Haarlem buiten de hekken en kunnen terrein niet op. Het festival was dinsdagmiddag tijdelijk gesloten in verband met het weer. © NU.nl/René Hartkamp
Programma Bevrijdingspop Haarlem stilgelegd tot nader order © NU.nl/Harold Versteeg
Er zijn veertien officiële bevrijdingsfestivals in het hele land, waar naar verwachting zo'n 900.000 bezoekers op af komen. © ANP
Premier Mark Rutte, voorzitter 4 en 5 mei comité Joan Leemhuis Stout (M) en 5 mei spreker David Grossman (2e R) nemen plaats op de voorste rij bij de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen. © ANP
Mark Rutte is aanwezig bij de start van bevrijdingsdag in Vlissingen. © ANP
Op Bevrijdingsdag liep de temperatuur op tot boven 20 graden en trokken stevige onweersbuien over het land. © ANP
De 12-jarige Judith Smaal tijdens de kinderlezing bij de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen. © ANP
5 mei-spreker David Grossman tijdens zijn speech bij de start van Bevrijdingsdag in Vlissingen. © ANP
Mark Rutte en de Israëlisch schrijver David Grossman. © ANP
Dotan is een van de vier Ambassadeurs van de Vrijheid, die met een helikopter van Defensie het land doorgaan. © ANP
Jett Rebel, Caro Emerald, Dotan en MainStreet nemen dit jaar de taak van Ambassadeurs van de Vrijheid op zich. Dat is er eentje meer dan voorgaande jaren, vanwege de 25e editie van de festivals. © ANP
Caro Emerald rijdt met haar bus langs de bevrijdingsfestivals in het land. © ANP
De vlaggen op het oude gemeentehuis in Kerkrade hangen uit op bevrijdingsdag © NU.nl/Gio Bouwens
Jett Rebel treedt vandaag meerdere keren op, als Ambassadeur van de Vrijheid. © ANP
Jett Rebel vliegt met de maritieme gevechtshelikopter NH90. Hij bezoekt de meeste Bevrijdingsfestivals. Hij begint in Groningen. Ook Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag en Haarlem doet hij aan. © ANP
De start van de rondrit van Keep them Rolling vanmorgen in Katwijk aan Zee © NU.nl/Jan Louis van den Oever
Jett Rebel bij zijn optreden in Groningen © ANP
Wisselvallig weer zorgt ervoor dat op sommige plekken het programma wordt aangepast. Zo is het bouwen van een brug over het IJ in Amsterdam afgelast. © NU.nl/Jan Middelveld
In Wageningen is om middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken. © ANP
Burgemeester Geert van Rumund steekt het nationale bevrijdingsvuur in Wageningen aan. In de plaats waar de Duitse bezetter in 1945 capituleerde, brandt eeuwig het nationale Bevrijdingsvuur. © ANP
Sportgroepen uit heel Nederland staan klaar om het Bevrijdingsvuur in Wageningen op te halen. © ANP
Stuur jouw nieuwsvideo. © NU.nl/Hajar Elouarrat

Gewonde Roermond

Ook in Roermond werd het bevrijdingsfestival stilgelegd. Een vrouw raakte in de Limburgse plaats gewond toen ze werd geraakt door een dakpaneel van een marktkraam, dat was gaan vliegen als gevolg van de harde wind. De vrouw is met een hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht.

Een bevrijdingsconcert in Oldenzaal werd helemaal afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden. Het zou worden gehouden op de Groote Markt.

In Amsterdam werd vanochtend al besloten de tijdelijke 'Brug over het IJ' niet te bouwen vanwege de weersvoorspellingen. Tijdens de geplande wandeling tussen 14.00 en 16.00 uur, werden zware windstoten en hevige regen verwacht.

Veertien bevrijdingsfestivals

Er zijn veertien officiële bevrijdingsfestivals in het hele land, waar naar verwachting zo'n 900.000 bezoekers op af komen. Traditiegetrouw wordt Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 meiconcert in Amsterdam.

Vier zogeheten Ambassadeurs van de Vrijheid reizen per Defensie-helikopter langs de festivals om de boodschap van vrijheid over te brengen. Dit jaar zijn dat Jett Rebel, Caro Emerald, Dotan en MainStreet. De bevrijdingsfestivals vieren dit jaar hun 25e editie. Om 16.55 uur stonden de bezoekers van de festivals vijf minuten lang stil bij het thema vrijheid.

Code geel

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd voor gevaarlijk weer. De eerste zware buien met onweer trokken rond 11.30 uur Zeeland binnen, aldus WeerplazaDaarbij viel lokaal in korte tijd veel regen en hagel en kwamen lokaal zware windstoten voor, tot 90 kilometer per uur.

Inmiddels trekt het onweer snel over; de zware buien zijn alleen nog actief in het noordoosten en oosten van het land.

Wel is het in het hele land een stuk koeler, de temperatuur ligt tussen 13 en 17 graden. Ook blijft het nog hard waaien. Langs de kust kan windkracht 7 met zware windstoten voorkomen.

Bevrijdingsvuur

Minister-president Mark Rutte heeft dinsdag officieel de viering van Bevrijdingsdag ingeluid met het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Hij deed dat na de 5 mei-lezing van de Israëlische schrijver David Grossman in Vlissingen.

Het vuur werd in de nacht van maandag op dinsdag door sporters opgehaald in Wageningen en overgebracht naar de Zeeuwse plaats. In Wageningen vond 's middags het jaarlijkse defilé plaats.

Vrije dag

Bevrijdingsdag is dit jaar weer een officiële vrije dag en dat geeft veel Nederlanders de gelegenheid de vrijheid te vieren. Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Actueel weerbericht | Alles over 4 en 5 mei in ons dossier