Onderzoek naar invloed zorgverzekeraar via contract

De Consumentenbond en VvAA, ledenorganisatie voor de zorg, gaan 25.000 zorgverleners benaderen voor een onderzoek naar zorgcontracten.

De partijen willen onder andere weten hoe afspraken tussen zorgverleners en verzekeraars tot stand komen en wat voor consequenties deze afspraken hebben voor de zorg aan patiënten.

Verzekeraars hebben volgens zorgverleners via deze contracten steeds meer invloed op wat voor zorg er wordt geleverd.

Invloed

"Niet voor niets klagen zorgverleners over het feit dat de zorgverzekeraars steeds meer invloed uitoefenen op wat er in de behandelkamer gebeurt", verklaart Edwin Brugman, directeur kennismanagement en netwerken van VvAA.

"Voor consumenten, want iedereen kan patiënt worden, is het belangrijk te weten in hoeverre zij hinder kunnen ondervinden van afspraken tussen zorgverlener en zorgverzekeraar."

Bart Combée, directeur Consumentenbond, haalt aan dat de afspraken tussen zorgverleneers en de verzekeraars over bijvoorbeeld budgetplafonds buiten het zich blijven van consumenten. "Voor zover dit soort afspraken gemaakt worden, moeten ze in ieder geval voor consumenten vooraf klip en klaar zijn", verklaart Combée.

Lees meer over:

Aanvullende zorgverzekering

Aanvullende zorgverzekering
'Sluit niet klakkeloos een aanvullende zorgverzekering af'

Overstappen

Overstappen
 Zorgpolissen veranderen, toch wisselt meerderheid niet van verzekering.

Zorgpremies

Zorgpremies
Overzicht: Dit zijn de zorgpremies voor 2017.
Tip de redactie