Moestuin 'vergt geduld, maar levert een hoop op'

Steeds meer mensen beginnen een eigen moestuintje of kweken groente of fruit in een kas. Die trend merkt ook Jelle Medema van Makkelijke Moestuin op. "Het zijn niet meer alleen oudere mensen op het platteland die een moestuin hebben", zegt hij. "Alle soorten mensen doen eraan mee."

"Het is een gevolg van de gezondheidstrend. Mensen zijn zich meer bewust van hun gezondheid. Ze sporten, eten bewuster. Door je eigen groente en fruit te telen heb je alle controle over je voedsel."

"Als je eenmaal je eigen kruiden, groente en fruit teelt, is het lastig om er mee op te houden. Het kost, als je werkt met een systeem, maar vijf minuten per dag en het smaakt zo anders dan de producten die je in de supermarkt koopt. Sterker nog, het kost evenveel werk en tijd om naar de winkel te gaan als wanneer je je eigen groente en fruit teelt."

Weinig onderhoud

"Als beginnende moestuinhouder moet je starten met makkelijke dingen als radijs, spinazie en doperwten", zegt Floor Korte van Floors Moestuin. "Groenten die snel opkomen en weinig onderhoud nodig hebben. Mensen geven vaak snel op als ze groente en fruit kweken die veel verzorging nodig hebben."

Ook tomaten zijn makkelijk om te telen. "Misschien geen opmerkelijke vrucht, maar een eigen geteelde tomaat is sowieso al bijzonder", zegt Medema. 

Een grote tuin is echt niet noodzakelijk voor het starten van een moestuin. "Je hebt geen grote tuin nodig om goed te oogsten", zegt Medema. "Ook met iets kleins bereik je al hetzelfde effect", zegt Korte. "Het gaat erom dat je even weg bent van de werkelijkheid. Maar je moet wel veel geduld hebben."

"Je moet nadenken: 'wat eet ik graag?' en daarop de zaden uitkiezen van de groente en fruit die je wilt oogsten. Ook moet je nagaan hoeveel ruimte het nodig heeft. Daarop kun je dan je balkon of tuin indelen. Mijn motto is: een tegel eruit, groen erin", luidt het advies van Korte.   

"Het is handig om binnen te starten, waar je gaat voorzaaien. Vind een plek waar het warm is en waar veel zonlicht komt, bijvoorbeeld achter glas. Voor de moestuin buiten moet je ervoor zorgen dat je bakken hebt die diep genoeg zijn, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien en de planten er niet na één rukwind al uit liggen." 

Medema heeft wat betreft opkomende planten een tip: "Veel mensen vergeten de opkomende zaailingen uit te dunnen, maar dat is wel nodig. Laat daarom de sterkste staan en knip de rest weg."

“Je kunt niet alleen het plantje hiervan eten, maar ook de bloem en de zaden”
Floor Korte

Muizenmeloen

Naast de overbekende radijsjes en tomaten zijn er nog bijzondere soorten die een aanwinst vormen voor je moestuin, zegt Korte. "De cucamelon, ook bekend als de muizenmeloen, is klein als een paasei en smaakt als komkommer. Hij kan in een salade, maar je kunt 'm ook inmaken als augurk." 

Een andere aanrader is de Oost-Indische kers. "Je kunt niet alleen het plantje hiervan eten, maar ook de bloem en de zaden. Het doet een beetje denken aan kappertjes, maar dan met een iets zoetere, rucola-achtige smaak. Als je de zaden droogt, kun je ze het jaar erop weer hergebruiken. Daarbij komen er ook veel bijen op af."

En dat is gunstig, want bijen zijn nodig voor bestuiving van de bloemen van de producten, die bevrucht moeten worden. "Zet dus bloemen naast en moestuin, liefst een mix waar veel bijen op afkomen."

Topchefs

Medema zegt dat de palmkool een goede toevoeging is voor de moestuin. "Het is een variatie op boerenkool, die vaak wordt gebruikt door topchefs. Hij groeit bovendien omhoog en neemt minder ruimte in dan de boerenkool. En je kunt er veel van oogsten. Als je er een blad afneemt, krijgt de palmkool weer een nieuwe impuls om te groeien. Hij gaat dus lang mee."

Ook kruiden mogen naar mening van Medema niet ontbreken in een moestuin. "Je bespaart er veel geld mee, want voor een bakje verse kruiden - dat je vaak niet eens op maakt - betaal je al snel een paar euro. En je hebt altijd iets bij de hand om lekker mee te koken."

Naast dat je milieu- en budgetvriendelijk bezig bent met een moestuin, levert de bezigheid nog meer voordelen op vertelt Korte. "Het is heel ontspannend. Je maakt je hoofd leeg, zet even je verstand op nul. Daarbij is het ook gezond voor je lijf, zeker in een grotere moestuin moet je hard spitten. En dat je lekkere dingen uit eigen grond haalt, maakt je blij."

Bekijk alles over wonen

Lees meer over:
Tip de redactie