Blok blijft bij inkomensafhankelijke huurverhoging

Minister Stef Blok (Wonen) laat de inkomensafhankelijke huurverhoging voor mensen in een sociale huurwoning zoals die is.

Dat bleek woensdag in een nieuw debat over de kwestie. Hij vindt de verhoging een ''juist instrument'' om mensen die iets meer verdienen ook iets meer te laten betalen en hoopt dat er een aantal dan voor een ander huis kiezen, waardoor er huizen leeg komen voor de doelgroep.

Dat de wet niet duidelijk vermeldde dat de Belastingdienst verplicht is om inkomensgegevens van huurders aan verhuurders te verstrekken, was alleen maar een ''technische onvolkomenheid'', die hij nu ''repareert''.

De SP staat op de achterste benen over de kwestie. Ze vindt dat de gegevens van huurders ''onrechtmatig'' zijn verstrekt. Blok zou met de inkomensafhankelijke huurverhoging over 2016 moeten stoppen en de mensen die zo'n verhoging al hebben betaald, tegemoet moeten komen met een huurverlaging. Blok piekert er niet over.

De ''onvolkomenheid'', waarvan de Raad van State eerder een punt maakte, maakt de ''juistheid van het instrument niet minder'', aldus Blok.

Lees meer over:

Hypothekenrichtlijn

Hypothekenrichtlijn
Wat hebben we aan de Europese hypothekenrichtlijn?

Wijzigingen

Wijzigingen
Op 1 juli zijn er allerlei regelingen veranderd die gevolgen kunnen hebben voor uw portemonnee. Een overzicht.

Starters

Starters
Waarom het voor starters moeilijker is geworden om een huis te kopen.