VEH bezorgd over problemen sanering asbestdaken

Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich zorgen over de praktische problemen die woningeigenaren ondervinden bij het saneren van asbesthoudende daken.

De deadline van 2024 wordt mogelijk niet gehaald, zegt de belangenorganisatie zaterdag. Zo'n 120.000 woningen moeten voor die tijd het dak hebben gesaneerd.

VEH krijgt te horen dat het soms technisch, financieel en om gezondsheidsredenen beter is om een hele wijk in een keer aan te pakken. Zo blijkt dat asbesthoudende dakbedekking in bijvoorbeeld rijtjeswoningen overlapt tussen de woningen. 

In de praktijk is een collectieve aanpak moeilijk, omdat vrijwilligers die een project opzetten soms niet alle huseigenaren meekrijgen. Vanuit de overheid zou er geen ondersteuning zijn.

"Om daadwerkelijk alle asbesthoudende daken voor 2024 gesaneerd te krijgen, is ook praktische hulp en ondersteuning hard nodig", aldus de VEH.

"Daarbij kan gedacht worden aan het instellen van gemeentelijke asbeststeunpunten waar woningeigenaren terecht kunnen voor advies, ondersteuning en ontzorging."

Lees meer over:

Hypothekenrichtlijn

Hypothekenrichtlijn
Wat hebben we aan de Europese hypothekenrichtlijn?

Wijzigingen

Wijzigingen
Op 1 juli zijn er allerlei regelingen veranderd die gevolgen kunnen hebben voor uw portemonnee. Een overzicht.

Starters

Starters
Waarom het voor starters moeilijker is geworden om een huis te kopen.