Fikse korting voor overstappers nieuw erfpachtsysteem Amsterdam

Wethouder Grondzaken Eric van der Burg (VVD) kondigt aan dat overstappers naar het nieuwe erfpachtsysteem van de gemeente Amsterdam een forse korting op de grondprijs krijgen. 

Dat liet de wethouder dinsdagavond in de Balie doorschemeren tijdens een gesprek over erfpacht, georganiseerd door de Balie en Het Parool.

Het huidige college heeft afgesproken 'eeuwigdurend erfpacht' in te voeren. De vergoeding die Amsterdammers voor het gebruik van de grond moeten betalen wordt vanaf dan eenmalig en voor altijd vastgesteld. Nu wordt dat per vijftig jaar gedaan.

De huidige situatie zorgt voor veel onzekerheid voor bewoners en banken. Door de stijgende grondwaarde moeten Amsterdammers na het aflopen van de vijftig jaar vaak opeens veel meer geld betalen.

Korting

Het college wil dat veel Amsterdammers gaan overstappen en gaat daarom een korting geven op de grondprijs. Over het percentage van die korting wordt nu nog gesproken in het college.

Maar om een idee te geven, eerder bood Rotterdam 40 procent korting en Den Haag 55 procent. Van der Burg verklapte wel dat het kortingspercentage niet "met een 1, 2 of 3 zou beginnen maar ook niet met een 9". Kortom, de korting zal ergens tussen de 40 en 89 procent komen te liggen.

Misgelopen

Volgens Van der Burg is het niet zo dat Amsterdam door het invoeren van het eeuwigdurende erfpachtstelsel op korte termijn geld verliest. Van der Burg: "Nu ontvangen we grofweg jaarlijks 90 miljoen aan erfpacht inkomsten. Als we niets doen aan het stelsel loopt dat op tot 200 miljoen."

"Dat zijn echter inkomsten die nu niet zijn ingeboekt. Kortom, als we zorgen dat we rond de 90 miljoen jaarlijkse inkomsten houden is er geen probleem." Volgens de wethouder is er daardoor ruimte voor de korting.

Grondwaarde 

De gemeente is nu aan het doorrekenen wat erfpachters grofweg zouden moeten gaan betalen. De grondwaarde gaat ook afhangen van de buurt waar je woont. Medio januari wordt hier meer over bekend. In de zomer van 2016 zullen alle erfpachters in Amsterdam een aanbod krijgen om over te stappen naar het nieuwe systeem.

Op het nieuwe systeem zoals het er nu voor lijkt te liggen is overigens veel kritiek. Zo vindt Stichting Erfpachters Belang Amsterdam het oneerlijk dat om de grondprijs te berekenen er gebruik wordt gemaakt van de WOZ-waarde van een huis.  Het SEBA adviseert daarom iedereen om huizen op erfpachtgrond te vermijden.

Lees meer over:
Tip de redactie