ING verwacht meer aflossingen hypotheek

ING verwacht dit jaar 32 procent meer gedeeltelijke aflossingen op hypotheken ten opzichte van 2012.

"Wij zien vooral dat onze klanten verhoudingsgewijs kleinere bedragen overmaken", aldus Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING.

Uit onderzoek uitgevoerd door TNS Nipo onder 1.045 Nederlanders, blijkt dat vooral wordt afgelost uit eigen middelen. Daarnaast verwacht 8 procent een schenking om mee af te lossen en 4 procent zegt daar een erfenis voor te gebruiken.

Desondanks blijkt ruim de helft van de woningbezitters, die een hogere hypotheek hebben dan de WOZ-waarde van de woning, niet tussentijds te willen aflossen.

Wat kan meespelen is dat ruim vier op de tien woningbezitters vinden dat de WOZ-waarde meer dan 10 procent afwijkt van de werkelijke waarde van de woning. Slechts 19 procent vindt de WOZ-waarde op het juiste niveau liggen.

Sparen

Ruim twee derde van de starters zegt te sparen voordat ze een woning aanschaffen. Ruim een op de zes spaart tot 10.000 euro; bijna twee op de tien sparen tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Ruim een op de vier zegt 20.000 tot 50.000 euro te sparen. Een bedrag tussen de 50.000 en 100.000 euro wordt door 7 procent bij elkaar gespaard, terwijl ruim 10 procent zegt meer dan 100.000 euro te sparen.

Het spaargeld wordt vooral gebruikt voor de inrichting van de woning en het betalen van de kosten koper en notariskosten. Bijna de helft gebruikt het spaargeld ook om een lagere hypotheek te kunnen afsluiten.

De meerderheid van starters en koopwoningbezitters denkt dat de bodem van de huizenprijzen dit kwartaal of volgend kwartaal bereikt is. Dat vertrouwen in de woningmarkt wordt bevestigd door de Woonindex van ING die in het vierde kwartaal uitkomt op 111 en daarmee ruim boven de neutrale stand van 100 staat.

Lees meer over:
Tip de redactie