Wielrennen

Ellen van Dijk tweede in tijdrit op WK, goud voor Amerikaanse Neben (41)

Ellen van Dijk is er dinsdag niet in geslaagd om goud te veroveren op de individuele tijdrit bij de WK wielrennen. De wereldkampioene van 2013 moest zich in Qatar tevreden stellen met het zilver achter de Amerikaanse Amber Neben. Het brons was voor Katrin Garfoot uit Australië.

Annemiek van Vleuten greep nipt naast een podiumplek en werd vijfde. Anna van der Breggen, op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro nog goed voor het brons, kwam niet verder dan de dertiende plek.

Winnares Neben deed 36 minuten, 37 seconden en 4 honderdsten over de 28,9 kilometer lange chronorace door Doha. Van Dijk moest met 36.43,03 bijna zes seconden toegeven op de 41-jarige Amerikaanse, die ook al beslag legde op de regenboogtrui in 2008.

Van Vleuten voltooide haar rit in 37.02,83. Van der Breggen klokte 38.48,30. Garfoor veroverde het brons in een tijd van 36.45,36.

Titelhoudster Linda Villumsen en olympisch kampioene Kristin Armstrong waren er dinsdag niet bij in Qatar. De Nieuw-Zeelandse ontbrak uit teleurstelling over haar optreden in Rio en de 43-jarige Amerikaanse reed alleen de ploegentijdrit.

Wegwedstrijd

Afgelopen zondag kroonde Van Dijk zich met haar werkgever Boels-Dolmans Cycling Team nog tot wereldkampioene op diezelfde ploegentijdrit.

De wegwedstrijd staat voor zaterdag op het programma in het snikhete Qatar. Bondscoach Johan Lammerts kan daarin een beroep doen op Van Dijk, Van Vleuten, Chantal Blaak, Roxane Knetemann, Amy Pieters, Kirsten Wild en drievoudig wereldkampioene Marianne Vos.

Woensdag staan Tom Dumoulin en Jos van Emden namens Nederland aan het vertrek voor de individuele tijdrit bij de mannen.

Hiphop, Ronnie Flex en dammen

Hiphop, Ronnie Flex en dammen
Jan Groenendijk en Roel Boomstra strijden om WK-titel en voor hipper imago van hun sport.

Blijf live op de hoogte met de app

Blijf live op de hoogte met de app
Door een innovatieve opzet in de vorm van een liveblog is de nieuwe app van NUsport nóg actueler.
Tip de redactie