Wielrennen

Ritzege en leiderstrui Gerrans in Tour Down Under

Simon Gerrans heeft donderdag de derde etappe in de Tour Down Under gewonnen. De 35-jarige Australiër van Orica-GreenEdge versloeg Rohan Dennis in de sprint van een groep van tien renners.

De Canadese eerstejaarsprof Michael Woods legde beslag op de derde plaats in Campbelltown. De beste Nederlander was Lieuwe Westra op de 22e plek.

En passant nam Gerrans de leiding in het algemeen klassement over van zijn landgenoot Jay McCarthy, die woensdag de tweede rit op zijn naam schreef.

De 139 kilometer lange etappe kende een vlak parcours, al moesten de renners in de finale wel over een relatief lastige heuvel. Mede daardoor verliep de slotfase chaotisch, nadat de Belgische vluchter Laurens De Vreese was ingelopen.

Onder anderen Richie Porte, Sergio Henao en Woods trokken ten aanval op de 2,4 kilometer lange klim. Zij slaagden er niet in om weg te komen, waarna er een kopgroep van tien renners ontstond in de afdaling op weg naar de finish.

Koelbloedig

Gerrans bleek de snelste en de koelbloedigste in de slotfase. Het betekende de eerste zege voor de Australiër sinds september 2014. Door een aantal valpartijen bereikte Gerrans vorig seizoen niet zijn topniveau.

In het klassement heeft de renner van Orica-GreenEdge een voorsprong van drie seconden op McCarthy. Dennis, de winnaar van 2015, volgt op vijf seconden.

Tijdens de derde etappe gingen diverse coureurs onderuit, onder wie Bram Tankink en Koen de Kort.

"In een afdaling onderuit gereden worden en met een salto tegen een rotswand komen is geen plezierige ervaring", twitterde Tankink, die donderdag wellicht niet van start gaat. Bij De Kort viel de schade mee.

De Tour Down Under duurt tot en met zondag.

Lees meer over:

Programma Premier League Darts

Programma Premier League Darts
Tien beste darters van PDC komen op 16 maart naar Ahoy in Rotterdam tijdens zevende speelronde.

Samenvattingen Champions League

Samenvattingen Champions League
Er werd dinsdag en woensdag liefst negentien keer gescoord in de achtste finales.
Tip de redactie