Geen zware metalen in pijnboompitten

DEN HAAG - De bittere nasmaak van sommige pijnboompitten heeft een natuurlijke oorzaak. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maakte dat dinsdag bekend nadat de instelling tientallen klachten had ontvangen van consumenten. De nasmaak kan soms enkele dagen aanhouden.

In het verleden is naar aanleiding van klachten al onderzoek gedaan naar de oorzaken van de bittere nasmaak van de pitten. Toen bleek dat er geen residuen van bestrijdingsmiddelen of zware metalen in de pijnboompitten zaten die de oorzaak zouden kunnen zijn. "Het schijnt dat vooral pitten uit China deze smaakafwijking kunnen vertonen", aldus de VWA. "Er is geen gevaar voor de gezondheid."

De pitten uit China hebben wel een hoger gehalte aan triglyceriden, die bij achttien tot twintig graden worden gevormd uit onverzadigde vetzuren. Dit kan volgens de VWA een natuurlijke oorzaak zijn van de onprettige nasmaak. Triglyceriden zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie