'Passieve rokers riskeren oogziekte'

Laatste update:  20 december 2005 13:15 info

LONDEN - Mensen die zelf niet roken maar wel tabaksrook inademen (passief roken) hebben een dubbele kans een ernstige oogziekte te krijgen. Rokers zelf lopen daarop een drie keer groter risico. Dat blijkt uit onderzoek waarover The Guardian dinsdag bericht.

Foto:  ANP

Het gaat om 'leeftijdsgebonden macula degeneratie', een oogziekte die vooral op latere leeftijd de gezichtsscherpte beperkt en ook gedeeltelijke blindheid kan veroorzaken. De Cambridge Universiteit onderzocht de erfelijke factoren die daar een rol bij spelen, maar stuitte ook op het gevaar van tabaksrook.

Mensen die vijf jaar samenwonen met een roker hadden twee keer zoveel kans om de oogaandoening te krijgen, zo bleek. Britse antirookorganisaties grijpen de studie aan om te pleiten voor een algeheel rookverbod in openbare ruimtes en op het werk.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:
 

Eerdere berichten

Eerder

Aarde-achtige planeet

Kepler-186f is ongeveer even groot is als onze aarde en staat op de 'juiste' afstand tot de ster om mogelijk water te bevatten. De planeet is waarschijnlijk ook rotsachtig zoals de aarde.

Bekijk video

Ruimtenevel

Een grote telescoop van een sterrenwacht in Chili nam prachtige beelden op van een ruimtenevel 2700 lichtjaren van de aarde verwijderd.

Bekijk video