Mogelijk nieuwe behandeling 'slapende' hiv-infectie

LONDEN - Onderzoekers hebben mogelijk een stof gevonden die een 'slapende' HIV-infectie te lijf gaat. De stof valproïnezuur zou de HIV die zich verstopt heeft in besmette witte bloedcellen voor een groot deel elimineren, zo meldt het medische blad The Lancet naar aanleiding van een onderzoek aan de universiteit van het Amerikaanse North Carolina.

De combinatietherapie die nu aangeboden wordt aan mensen die besmet zijn met het HIV-virus, dat aids kan veroorzaken, heeft tot gevolg van het virus zich niet kan delen en dat de weerstand van de patiënt wordt versterkt. Maar er blijft altijd een kleine hoeveelheid HIV-cellen aanwezig in het lichaam. Valproïnezuur zorgt er voor dat het aantal van deze 'slapende' hivcellen wordt verminderd.

De studie is uitgevoerd onder vier mensen die besmet zijn met HIV en al de combinatietherapie ondergingen. De onderzoekers wijzen er volgens de BBC erop dat de resultaten weliswaar bemoedigend zijn, maar dat nog verdere studie nodig is om de werking van valproïnezuur te testen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie