Terugkeer Discovery 24 uur uitgesteld (video)

CAPE CANEVERAL - De terugkeer van de spaceshuttle Discovery is met 24 uur uitgesteld vanwege de slechte weersomstandigheden in Florida. Dat maakte de NASA maandag bekend. Het ruimteveer keert nu dinsdag terug naar aarde.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Als de lucht boven de landingsplaats in Florida dinsdag helder is, zou de shuttle daar om 11.07 uur (Nederlandse tijd) kunnen landen. Lukt dat niet, dan is er om 12.43 uur nog een mogelijkheid. Mochten de weersomstandigheden ook dan nog niet goed zijn, dan zijn er alternatieven in Californië - om 14.11 uur en om 15.47 uur op de luchtmachtbasis Edwards - en New Mexico. Voor dit laatste alternatief zijn nog geen tijden bekend.

Niet prettig

Ondanks de laaghangende bewolking boven Cape Canaveral zou de Discovery theoretisch wel kunnen terugkeren, "maar met het oog op de instabiele weerstoestand voelen wij ons niet prettig met een landing vandaag", aldus een woordvoerder van de NASA.

Een zegsvrouw van de ESA, de Europese tegenhanger van de NASA, legt uit dat de piloot bij bijna alle weersomstandigheden kan landen, omdat de bijna vijf kilometer lange landingsbaan zeer goed verlicht is. Verder is de Discovery zeer goed uitgerust met navigatieapparatuur. "In theorie kan hij helemaal landen op de automatische piloot", zegt ze.

Testvlucht

De shuttle moet volgens de ESA-woordvoerster tijdens de landing wel goed zichtbaar zijn voor de NASA-medewerkers op de basis. Het instituut wil de hele landing goed vastleggen om in de toekomst een ongeluk zoals in 2003 te voorkomen. "Het is in feite een soort testvlucht."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie