Planeten vernoemd naar Zeeuwse uitvinders van telescoop

Een planeet in het sterrenbeeld Kreeft heeft de naam Janssen gekregen. In hetzelfde stelsel staat de planeet Lippershey. De twee hemellichamen zijn vernoemd naar de Zeeuwen Sacharias Janssen en Hans Lippershey. 

De Internationale Astronomische Unie, die gaat over namen in het heelal, heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Janssen en Lippershey hebben ongeveer tegelijk in 1608 de telescoop uitgevonden. Ze woonden in Middelburg. 

Janssen bestaat mogelijk uit diamant. De temperatuur is ruim 2100 graden. Hij draait zo snel om zijn ster, dat een jaar er maar achttien uur duurt.

De planeten Janssen en Lippershey draaien rond de ster 55 Cancri. Die heet voortaan Copernicus. Op een heldere nacht is hij met het blote oog of met een kleine kijker te zien. Hij staat redelijk dicht bij de aarde.

De andere planeten in het stelsel zijn Harriot, Galileo en Brahe genoemd. Dat zijn sterrenkundigen die in de beginjaren van de telescoop belangrijke ontdekkingen deden.

Essentieel

De namen zijn voorgesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. ''Deze mensen waren essentieel voor het idee dat het heelal niet om de aarde heen draait'', aldus secretaris Jan de Boer.

De vereniging wilde bewust 55 Cancri en zijn planeten een naam geven, omdat er veel planeten beschikbaar waren, dus meer namen om te verdelen. Bovendien is Kreeft vanuit Nederland te zien.

Sterren krijgen meestal een wetenschappelijke naam. Die bestaat bijvoorbeeld uit een afkorting, gevolgd door een boel cijfers, die aangeven waar hij in het heelal te vinden is. De planeten eromheen krijgen diezelfde naam met een letter als toevoeging.

Toegankelijker

De IAU wilde de namen toegankelijker maken en had anderen gevraagd om voorstellen voor veertien sterren en ongeveer dertig planeten. Na de eerste selectie mocht het publiek stemmen over alle voorstellen.

De ster mu Arae heet voortaan Cervantes naar de Spaanse schrijver. Zijn planeet heet Quijote, naar Cervantes' beroemde figuur Don Quichot. De dode ster PSR 1257+12 heet voortaan Lich, naar een ondood mythisch figuur. Er omheen draait de planeet Poltergeist.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie